Sport

Orosz élsportolók is behívót kapnak

Oleg Matycin orosz sportminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy ne kivételezzenek a sportolókkal, ezért egyre többen kapnak katonai behívót, hogy kiképzés után harcoljanak az ukrajnai háborúban.

Orosz élsportolók is behívót kapnak
Edzés helyett gyakorlatozik Dmitrij Alijev
Fotó: AFP/Sefa Karacan

Az Inside the Games honlap szerint az Európa-bajnok műkorcsolyázó, Dmitrij Alijev és a korábbi válogatott labdarúgó, Gyinyijar Biljaletgyinov – aki az Everton játékosa is volt – azok között van, akiket behívtak, hogy az orosz hadseregben szolgáljanak.

A behívások azután történtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a hadkötelesek mozgósítását, körülbelül 300 ezer tartalékos katonát kell besorozni.

Az Oroszország, a sporthatalom elnevezésű fórumon Matycin azt mondta, elvárja, hogy a sportolók részt vegyenek a háborúban, ha felszólítják őket: „A sportolókat nem lehet kiemelni, nem élvezhetnek valamiféle exkluzív kiváltságokat. Úgy látjuk, hogy sportolóink a korábbi években, és remélem, ebben az időszakban is hazafiként viselkednek.”

Korábban az orosz sportminisztérium a külföldi edzőtáborok felfüggesztésére kötelezte a nemzeti sportszövetségeket. Az orosz sportolók számára nemcsak a külföldi edzőtáborozást tiltották meg, hanem nemzetközi versenyeken sem vehetnek részt. Így akarják megakadályozni az orosz sportolók külföldi dezertálását.

Kapcsolódó írásaink