Sport

Visszautasítja a vádakat a WADA

Az amerikai Rob Koehler, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) volt főigazgató-helyettese egy televíziós interjúban azt állította, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői „nagyon könnyen” befolyásolták az ügynökség hatékonyságát és döntéseit.

Visszautasítja a vádakat a WADA
Az oroszok nyerték a ritmikus gimnasztika csapatversenyét a tokiói olimpián
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

Rob Koehler volt főigazgató-helyettes – aki 2018-ban távozott a szervezettől – az amerikai HBO televíziónak adott interjúban elmondta, hogy például amikor azt javasolta, hogy az orosz sportolókat tiltsák el a 2018-as pjongcsangi téli olimpián való részvételtől, válaszul az államilag támogatott doppingolásra, ezt visszautasították. „Közvetlenül nekem azt mondták, hogy Oroszország a legerősebb sportnemzet, a NOB pedig a WADA partnere. Ezért inkább az orosz érdekek védelme érdekelte őket, mint a tiszta sport” – nyilatkozta Koehler, aki szerint a dopping elleni vizsgálataik is lehettek volna hatékonyabbak.

Az interjúra reagálva a WADA azt mondta az Insidethegames.biz honlapnak: „Szégyen, hogy Koehler úr ezeket az állításokat teljes mértékben bizonyítékok nélkül adta elő. Bármit állít is, az igazság az, hogy a WADA erőteljesen büntette Oroszországot. Valójában egyetlen szervezet sem volt keményebb Oroszországgal szemben. A WADA végrehajtó bizottságának 2019. december 9-i határozata nyomán négy évre eltiltották az Oroszországot képviselő sportolókat a jelentősebb sporteseményekben való részvételtől, Oroszországot pedig attól, hogy rendezzenek vagy pályázzanak ezekre az eseményekre. Ezt az eltiltást a Sportdöntőbíróság két évre mérsékelte. Az az elképzelés, hogy a WADA-t a NOB uralja, egyszerűen és bizonyíthatóan nem igaz” – hangsúlyozta az ügynökség vezetése.

Az Oroszországgal kapcsolatos legújabb szankció, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiírta Európában a pályázatot a 2026-os téli és a 2028-as nyári olimpia televíziós jogaiért, amelyből ugyanakkor kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot. „Tárgyalásokat folytatunk a médiajogokról az európai piacon – nyilatkozta Thomas Bach, a NOB elnöke, aki elmondta, hogy Oroszországot és Fehéroroszországot az Ukrajna elleni háború miatt zárták ki.

Kapcsolódó írásaink