Sport

Könnyes búcsút vett a fehér sport királya

Azt tudtuk, hogy lesznek férfikönnyek, de hogy örömből vagy bánatból, azt nem. Roger Federer minden idők egyik legjobb teniszezője szombaton késő éjszaka a Laver-kupán Rafael Nadal oldalán végül is vereséggel búcsúzott a profi tenisztől.

Könnyes búcsút vett a fehér sport királya
A Laver-kupa nyitónapjának végén lejátszotta utolsó profi meccsét Roger Federer, akit a kék mezes európai és piros mezes világválogatott játékosai a magasba emeltek
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Roger Federer Rafael Nadallal párban egyfajta nosztalgia-párosmeccset vívott vívott Londonban, kedvenc versenyhelyszínén (igaz, nem a wimbledoni gyepen, hanem csarnokban), ám a remélt fényes búcsú nem jött össze. Az európai csapat nyitónapi kettőse (két nyert egyes meccs után) kikapott a világválogatott duójától, a Jack Sock és Frances Tiafoe kettőstől a Laver-kupán.

Más kérdés, hogy a telt házas arénában ez a vereség győzelemittas volt. Egy nagy sztár felért a csúcsra. És volt ereje abbahagyni az élsportot. Még épp időben ahhoz, hogy hússzoros Grand Slam-bajnokként nézzünk rá, és ne lecsúszott, sérülések emlékétől fájdalmasan poroszkáló megélhetési játékosra.

A visszavonulását múlt csütörtökön bejelentő, 20-szoros Grand Slam-győztes svájci klasszis kérése volt, hogy a nagy ellenfél, a 22-szeres GS-bajnok spanyol riválisa oldalán búcsúzhasson az élsporttól. Federerék 43 perc alatt nyerték az első szettet a Jack Sock, Frances Tiafoe kettős ellen, majd az amerikaiak tie-breakben egyenlítettek. A döntő rövidítésben mérkőzéslabdája is volt Federernek és Nadalnak, ám a búcsúzó 41 esztendős svájci játékos adogatásánál ezt hárítani tudta a világválogatott párosa, amely az utolsó három pontot megnyerve végül 2 óra 16 perc elteltével győzött. Nagy meccs volt.

A londoni O2 Arena közönsége állva tapsolt, és érzelmes búcsút vett (a többi résztvevővel egyetemben) a könnyeivel küzdő Federertől. A világsztár 1998 óta tartó profi karrierje alatt 103 ATP-tornán diadalmaskodott, a Grand Slam-tornák közül az Australian Openen hatszor, a Roland Garroson egyszer, Wimbledonban nyolcszor, míg a US Openen ötször nyert, húsz GS-sikerével harmadik a férfiak örökrangsorában Nadal és a 21-nél tartó (és a mostani Európa-válogatottban szintén ott lévő) szerb Novak Djokovics mögött.

Federer karrierjébe belefért még egy olimpiai arany és egy ezüstérem is. Előbbit a 2008-as pekingi olimpián párosban szerezte, míg négy évvel később Londonban egyesben lett második. A világranglistát 310 héten át vezette, egy alkalommal 237 héten át megszakítás nélkül ő állt a világ élén. Ötször zárt évet a rangsor élén.

„Úgy éreztem, ez egy ünnep, és pontosan ezt is akartam”– mondta Federer a pályán készült interjúban, amelyet egy ugyancsak nagy teniszezővel, Jim Courierrel folytatott.

„Tökéletes utazás volt. Pontosan ugyanígy végigcsinálnám még egyszer. Boldog vagyok, nem szomorú”– fogalmazott a pályafutásáról a svájci teniszező, akit a végén, a búcsúshow utolsó elemeként, spontán vagy sem, de a társai a levegőbe dobtak.

A Laver-kupán az első napi mérkőzések 1, a szombatiak 2, a vasárnapiak pedig 3 pontot érnek. Az a csapat győz, amelyik előbb eléri a 13 pontot.Eredmények:
Európa-Világválogatott 2–2 – állás az első nap után
---------------------------------------------------
Roger Federer, Rafael Nadal (svájci, spanyol)–Jack Sock, Frances Tiafoe (amerikai) 6:4, 6:7 (2–7), 9–11 – döntő rövidítés
korábban közölt eredmények:
Andy Murray (brit)–Alex de Minaur (ausztrál) 7:5, 3:6, 7–10 – döntő rövidítés
Casper Ruud (norvég)–Jack Sock (amerikai) 6:4, 5:7, 10–7 – döntő rövidítés
Sztefanosz Cicipasz (görög)–Diego Schwartzman (argentin) 6:2, 6:1

Kapcsolódó írásaink