Sport

Visszavonul a teniszkirály

A korábbi világelső és 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Roger Federer a jövő péntektől vasárnapi tartó Laver-kupa férfi bemutató tenisztorna után befejezi profi pályafutását.

Visszavonul a teniszkirály
Úgy távozik Roger Federer, hogy a tenisztől nem válik el
Fotó: AFP/Getty Images

A 41 éves svájci Federer 2021-es Wimbledon óta nem lépett pályára, miután harmadik térdműtéten esett át. Azóta minden tőle telhetőt megtett a visszatérésért, műtét óta végig csinálta a rehabilitációt, fokozatosan elkezdte felépíteni a testét a legmagasabb szintű játékhoz, és több hete már ütős edzéseket végzi. Azonban a térde bevizesedett, és ez akadályozta az edzésekben. Minden idők egyik legsikeresebb férfi teniszezője – aki összesen 310 héten át vezette a világranglistát – az idén csak két tornán indult volna, a Laver-kupán – amelynek ő a társtulajdonosa – és a bázeli 500-as tornán.

„A testem üzenete számomra az utóbbi időben egyértelmű – nyilatkozta Federer. – Több mint 1500 meccset játszottam 24 év alatt. A tenisz nagylelkűbben bánt velem, mint azt valaha is álmodtam volna, és most rá kellett jönnöm, mikor kell befejeznem a versenyzői pályafutásomat. A jövő heti londoni Laver Cup lesz az utolsó ATP-eseményem. A jövőben is fogok teniszezni, de nem a Grand Slam-viadalokon vagy tornákon. A tenisz a szerelmem, nem válok el tőle.”
A világsztár az Australian Openen hatszor, a Roland Garroson egyszer, Wimbledonban nyolcszor, míg a US Openen ötször diadalmaskodott.

Kapcsolódó írásaink