Sport

A WADA betiltja a tramadol használatát és fenntartja a kannabisz tilalmát

A tramadol függőséget okoz, és alkalmas a fizikai teljesítmény fokozására

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2024-től felveszi a tramadol nevű fájdalomcsillapítót a sportolók számára tiltott szerek listájára, a kannabiszra vonatkozó tilalmat pedig fenntartja.

A WADA betiltja a tramadol használatát és fenntartja a kannabisz tilalmát
WADA
Fotó: AFP

A WADA végrehajtó bizottságának Sydneyben rendezett pénteki ülése után elhangzott, hogy a tramadol függőséget okoz, és alkalmas a fizikai teljesítmény fokozására. Betiltására azért csak két év múlva kerül sor, hogy addig a sportolók és az egészségügyi stábok tagjai megfelelő tájékoztatást kaphassanak a szankciókról.

A kannabisz tilalma tavaly óta szolgáltat ismét témát, mivel Sha'Carri Richardson, a női 100 méteres síkfutás új amerikai sztárja egyéniben és váltóban sem indulhatott a tokiói olimpián, mert július elején egy doppingellenőrzés során kannabisz nyomaira bukkantak a mintájában, ezért egy hónapra eltiltották.

A WADA korábban két évről egy–három hónapra csökkentette az eltiltást a rekreációs drogokat használó sportolók számára, ha versenyen kívül szolgáltatnak pozitív mintát. Az ügynökség felülvizsgálta a kannabisztilalmat, de pénteken úgy döntött, hogy fenntartja azt, mert a szer használata sérti a sport szellemiségét.

A WADA hozzátette, folytatja a kutatást a szer potenciális teljesítményfokozó és a sportolók egészségére gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink

Érzéstelenítő vs. doppingszer

ĀMegvédte Rafael Nadalt, a párizsi torna után immár 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol teniszezőt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA vezetője, Olivier Niggli