Sport

Nem egymás ellen, hanem egymásért küzdenek

Ötödik alkalommal rendezik meg a Laver Kupát Londonban, ahol az Európa-válogatott mérkőzik a világválogatottal. A pénteken kezdődő tornán búcsúzik el a visszavonuló Roger Federer nagy riválisa, Rafael Nadal páros partnereként a Q2 Arénában.


 

Nem egymás ellen, hanem egymásért küzdenek
Rafael Nadal és Roger Federer sok nagy csatát vívott egymás ellen
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A pénteken kezdődő tenisz Laver Kupán két hat fős válogatott mérkőzik egymással, és a torna szabálya szerint minden játékosnak legalább egy egyes mérkőzést is kell játszania. A visszavonuló 41 éves Roger Federer felmentést kapott a csapatkapitány Björn Borgtól az egyes mérkőzés alól, a világranglistán 14. olasz Matteo Berretti játszik majd helyette szombaton. Nadal és Federer az amerikai Jack Sockkal, Frances Tiafoe kettőssel mérkőzik, míg az egyeseket a norvég Casper Ruud és Sock, a görög Sztefanosz Cicipasz és az argentin Diego Schwartzman, valamint a korábbi világelső brit Andy Murray és az ausztrál Alex de Minaur vívja.

Nadal a búcsú mérkőzés előtt elmondta:  "Elképesztő és felejthetetlen dolog egy ilyen történelmi pillanat részesének lenni. Hihetetlenül izgatott vagyok, remélem, jól fogjuk magunkat érezni, a közönség támogatni fog bennünket, és a győzelem is összejön. Ő az egyik, ha nem a legfontosabb játékos a pályafutásomban, hálás vagyok, hogy még egyszer játszhatok az oldalán" - hangsúlyozta a spanyol teniszező. 

„Nem szeretném, ha a viadal egy temetésre hasonlítana, boldog befejezést szeretnék – mondta sajtótájékoztatóján Federer. – Idegesen fogok pályára lépni, mert jó ideje nem játszottam, de remélem, versenyképes állapotban leszek. Próbáltam egyre keményebben edzeni, de nagyon nehéz volt. Nagyon fáradt voltam, nem éreztem, hogy előrébb jutnék, ráadásul az újabb vizsgálati eredmények sem olyanok voltak, mint amelyekben reménykedtem” – indokolta elhatározását Federer, akinek jobb térdét háromszor is megműtötték az elmúlt másfél évben, és utolsó hivatalos tétmérkőzését tavaly júliusban, Wimbledonban vívta Hubert Hurkacz ellen a negyeddöntőben.

A svájci teniszkirály hosszú pályafutásának legsikeresebb időszaka 2003-tól 2010-ig volt, ez idő alatt lejátszott 27 Grand Slam-torna közül 16-ot megnyert, további haton döntőjébe jutott. Húsz Grand Slam győzelme közül a legnagyobb bravúrja a 2017-es Australian Open megnyerése volt, amelyet úgy ért el, hogy legyőzött négy top 10-es játékost, három mérkőzése ötszettes lett. Annak ellenére nyert 6–4, 3–6, 6–1, 3–6, 6–3-ra a döntőben Rafael Nadal ellen, hogy már 35 éves volt, és térdműtét miatt kihagyta az előző hat hónapot. Ezek után nyáron nyolcadszor győzött Wimbledonban, majd 2018 januárjában megvédte címét Melbourne-ben, és megszerezte huszadik Grand Slam trófeáját.

„Szerintem senki sem úgy kezd el teniszezni, hogy azt hiszi, több mint száz tornát fog nyerni. Micsoda öröm volt, amikor először győztem Wimbledonban, vagy amikor világranglista vezető lettem. De nem számoltam a heteket, a médiából értesültem a csúcsdöntéseimről. Pályafutásom elején nagy motivációt jelentetett, amikor bekerültem a legjobb százba. Egy kis országból származom, Svájcból, ahol nincs széles élmezőny. Onnan indulva túltejesítettem álmaimat, így elégedetten búcsúzhatok” – nyilatkozta Federer, aki 310 hétig volt világelső és 103 ATP-címet nyert egyesben.

Megélhetési gondjai nem lesznek Federrenek, akinek eddigi összkeresete 1,09 milliárd dollárra tehető, ezzel ő az egyike a hét milliárdos sportolónak, akit csak Tiger Woods (1,72 milliárd), Cristiano Ronaldo (1,24), LeBron James (1,16) és Lionel Messi (1,15) előz meg ebben a rangsorban.

Kapcsolódó írásaink