Sport

Már várólistán az orosz sízők

Michel Vion, a Nemzetközi Sí-szövetség (FIS) főtitkára szerint az orosz és fehérorosz síelők decemberben visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre.

Már várólistán az orosz sízők
Az orosz sífutóváltó aranyérmet nyert a pekingi olimpián
Fotó: AFP/Dimitrij Isevidis

 Michel Vion a VG norvég lapnak nyilatkozva beszélt az eshetőségről, bár hozzátette, hogy ha indulhatnak is, sem nemzeti zászlajukat, sem himnuszukat nem használhatják az oroszok a FIS-rendezvényeken. A francia főtitkár hozzátette, hogy adott esetben ugyanez a megszorítás vonatkozik az Oroszországot az ukrajnai háborúban támogató Fehéroroszország sportolóira is.

 Vion arra is kitért, hogy a két ország téli sportágakban érintett versenyzőinek visszatérése a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) függ. „A FIS a kérdésben nem hoz döntést a NOB egyértelmű ajánlása nélkül” – jelentette ki.

A NOB február 28-án – négy nappal az ukrajnai háború kezdete után – javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az oroszok és fehéroroszok versenyeken való részvételét, és ennek megfelelően járt el a Nemzetközi Síszövetség is, kitiltva eseményeiről a két ország képviselőit.

A síugrással kapcsolatos hír, hogy tizennyolc év után visszatér a világkupa-sorozat az Egyesült Államokba, amelynek mezőnyét a 2022/23-as idényben Lake Placid látja vendégül.

A férfiak vk-sorozatában 2004-ben volt az eddigi utolsó verseny az Egyesült Államokban, és Észak-Amerikában is meglehetősen régen, 2009-ben, a kanadai Vancouverben járt legutóbb a mezőny.

Az amerikai sportági szövetséget vezető Adam Provost sorsfordítónak nevezte a jövő februári viadalt: véleménye szerint a verseny olyan növekedési lehetőséget ad majd a helyi síugrósportnak, amelyre az elmúlt közel húsz évben nem volt példa. Lake Placidben 1932-ben és 1980-ban is téli olimpiát rendeztek, a helyi síugrókomplexum pedig nemrég teljes felújításon esett át.

Kapcsolódó írásaink