Sport

Marco Rossi beírta a nevét a magyar futballtörténelembe

Egy héten belül negyedik lesz a szövetségi kapitányok listáján

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott történetének első olasz kapitánya az ötödik idényét kezdi csapata élén a péntek esti, németek elleni Nemzetek Ligája-találkozóval. Ilyen hosszú időt Baróti Lajos 1966-ban lezárult első kapitányi korszaka óta senki nem töltött egyhuzamban a csapat élén.

Marco Rossi beírta a nevét a magyar futballtörténelembe
Marco Rossi szövetségi kapitány
Fotó: AFP/Oli Scarff

Rossinak a 44. mérkőzése lesz magyar szövetségi kapitányként a németek és a 45. az olaszok elleni, mivel e kettőn biztosan ő lesz a hivatalban lévő kapitány, számolhatunk ezzel. A magyar labdarúgó-válogatottat 45 mérkőzésnél többen csak Baróti Lajos (117 mérkőzés), Sebes Gusztáv (69) és Mészöly Kálmán (61) dirigálta. Rossihoz hasonlóan egyhuzamban 45 mérkőzése csak Barótinak és Sebesnek volt. Kétségtelenül az olasz edző beírta a nevét a magyar futballtörténelembe.

Pedig nem indult jól a Georges Leekens menesztése után szinte közakaratra a dunaszerdahelyi DAC-tól újra Magyarországra hívott Rossi karrierje a válogatott élén. Az első Nemzetek Ligája-mérkőzésen, Finnországban, kikapott 1–0-ra. 2018 őszén az idegenbeli mérkőzései nem sikerültek a csapattal, igaz, így is megelőzte a görögöket és az észteket, csak a finnek mögött maradt le.

A 2020-ra tervezett Eb selejtezői sem indultak jól, Szlovákiában 2–0-ra kikapott a válogatott. Ám azon a tavaszon jött két „csoda”, a világbajnoki ezüstérmes horvátok 2–1-es és a walesiek 1–0-s legyőzése, mindkettőnél Pátkai Máté szerezte a döntő gólt. A csapat az élen töltötte a nyarat a csoportjában, ám szomorú őszt élt meg utána: hat mérkőzéséből – közülük négy volt Eb-selejtező – ötöt elveszített, csak az azerieket verte meg, őket is egy jó nagy bírói tévedésnek köszönhetően. Ennek az ősznek az utolsó két mérkőzése az uruguayiak elleni stadionavató, majd a walesiek elleni, cardiffi selejtező volt – mindkettőt elveszítette a csapat, s valljuk be, akkor nagyon kilátástalannak látszott a helyzet.

Ám a covidjárvány miatti szünetben Marco Rossi képes volt megújítani a válogatottat, mind állományában, mind preferált játékrendszerét tekintve. Szoboszlai Dominik szabadrúgás-góljával 1–0-s győzelmet hozott a törökországi Nemzetek Ligája-nyitány, s bár utána az oroszok nyertek a Puskás Arénában, utána már nem tudott hibázni a válogatott. Megnyerte NL-csoportját – s ezzel feljutott az A-ligába, a legjobbak közé –, s az izlandiak elleni playoff megnyerésével, ki ne emlékezne, Szoboszlai Dominik a 92. percben rúgtak ki a csapatot a kontinensbajnokságra, tényleg hazaivá tette a 2021-re halasztott Euro 2020 budapesti mérkőzéseinek felét.

Megadatott a válogatott játékosainak, amiről évtizedeken keresztül a magyar futballisták csak álmodoztak: itthon, Budapesten játszhattak Eb-mérkőzést. Ráadásul a portugálok elleni utolsó tíz perc kivételével nem is rosszul, hiszen a franciák elleni 1–1 a torna egyik legnagyobb meglepetését jelentette, aztán Münchenben, a németek ellen mindössze néhány percen múlt a továbbjutás…

A világbajnoki selejtezők elsősorban az albánok elleni „mínusz hat pont” miatt nem sikerültek, de a mostani Nemzetek Ligája-nyár eddig fantasztikusan alakult: ki gondolta volna, hogy csoportmérkőzések két harmada után a magyar válogatott pontelőnnyel vezet majd? Pedig így van, köszönhetően elsősorban az angolok kétszeri legyőzésének.

Marco Rossi mostanra kialakította a válogatott vázát, így várja az újabb idényt, a 2022–2023-ast. Eddigi 43 mérkőzéséből kulcsemberei közül Gulácsi Péter 31, Lang Ádám 29, Willi Orbán 33, Szalai Attila 27, Nagy Ádám 39, Szalai Ádám 38, Sallai Roland 28, Szoboszlai Dominik, Fiola Attila és Loic Nego 24–24 mérkőzésen szerepelt.

Kapcsolódó írásaink