Sport

Bizonytalan az erdélyi klubok indulása az Erste Ligában

Pénteken rajtol a jégkorong Erste Liga és az osztrák liga (ICEHL) 2022/23-es idénye, előbbiben az erdélyi csapatok számítanak fő esélyesnek, utóbbiban a Fehérvár szeretné megközelíteni előző szezonbeli teljesítményét.

Bizonytalan az erdélyi klubok indulása az Erste Ligában
Az SC Csíkszereda szombaton Román Kupa-döntőt játszik a Steaua Bucuresti ellen
Fotó: sportclub.rom

Az Erste Ligában a címvédő SC Csíkszereda komoly kihívója lehet a Gyergyói HK, de a Corona Brassó is szeretne legalább a döntőig eljutni, akárcsak a magyar bajnok FTC. Az Újpest, a Diósgyőr és a friss Szuperkupa-győztes Debrecen pedig a négy közé jutást célozta meg. A két akadémiai csapat, a Budapest JAHC – a korábbi MAC HKB Újbuda – és a FEHA19 abban reménykedik, hogy a „nagyok” dolgát minél jobban megnehezíti. Az elmúlt évek sereghajtója, a Dunaújváros szeretne a nyolcba kerülni.

Az alapszakaszban minden csapat 36 találkozót játszik majd. Az alapszakasz 1–6. helyezettje a rájátszásba jut, a 7–10. helyezettek pedig selejtezőt vívnak a rájátszásba kerüléshez.

Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke a közmédiának a rajt előtt elmondta, reméli, hogy a román szövetség tud elnököt választani szeptember 15-én, a megválasztott testület pedig gyors és pozitív döntést hoz az erdélyi csapatok indulása kapcsán. Hozzátette, van B terv is, de szükségük van az erdélyi klubokra, és reméli, hogy nem lesz csúszás a bajnoki programban. Erdélyi csapat először jövő kedden lép jégre, amikor a Gyergyó látogat Debrecenbe.

Az osztrák Ligában a Hydro Fehérvár AV19 az előző kiírásban története legjobb eredményét érte el, döntőt játszott, és ezért most szerepelhet a legrangosabb európai kupában, a Bajnokok Ligájában, ahol eddig négy forduló alatt ugyan nem tudott pontot szerezni, de megfelelő formába kerülhetett a bajnoki rajtra.

A bajnoki szezon végeztével a magyar válogatott fennállása során harmadszor játszhat majd a világ élvonalában, májusban a finnországi Tamperében.

Kapcsolódó írásaink