Sport

Pénz beszél, Fury bokszol

A profi ökölvívóként veretlen Cigánykirály becenevű Tyson Fury december 3-án honfitársa, Anthony Joshua ellen léphet ringbe, februárban pedig a WBA, a WBO, az IBF és az IBO trónját elfoglaló ukrán Olekszandr Uszik ellen a nehézsúly egyesített világbajnoki címéért küzdhet.

Pénz beszél, Fury bokszol
Az utolső győztes mérkőzésén megkoronázták a Cigánykirályt
Fotó: AFP/Adrian Dennis

„Mindent elértem, sok millió fontom van a bankban, így nincs az a pénz, amiért folyatnám a bunyót, ezért befejeztem” – nyilatkozta a 34 éves Tyson Furry, miután tavaly áprilisban megvédte világbajnoki övét Dillian Whyte ellen a Wembley Stadionban, majd veretlenül visszavonult.

Néhány hónapja viszont az ír vándorcigányok gyermekeként született ökölvívó bejelentette, hogy van az a pénz – sok millió font – amiért újra bokszolna. Sőt, már meg is állapodott arról, hogy december 3-án szorítóba lép a honfitársa, Anthony Joshua ellen. Ennek a mérkőzésnek az egyetlen tétje a pénz, mert Joshua – aki a WBA, az IBF, a WBO és az IBO szervezetek világbajnoka volt – a múlt hónapban elveszítette a címét, mert vereséget szenvedett az ukrán Olekszandr Usziktól.

„Anthony, tudom, hogy elveszítettél egy harcot Uszik ellen, de szeretném megadni neked a lehetőséget, hogy megküzdj velem a WBC nehézsúlyú világbajnoki övéért – nyilatkozta Fury. „Tizenkét menetes küzdelemből jössz, tehát készen állsz. Néhány hónapos felkészülési időt adok neked” – tette hozzá a 34 éves, veretlen bokszoló, aki egy döntetlen mellett 32 győzelmet aratott. A 32 éves Joshua mérlege: 24 nyertes meccs után a legutóbbi hármat elveszítette.

A decemberi, várhatóan cardiffi színhelyű csatát megerősítő válasz után Fury promótere, Frank Warren annyit közölt, hogy részükről is rendben a dolog, és a szerződés hamarosan megérkezik Joshuáékhoz. Hírek szerint a nagyon sok millió fontos gázsival kecsegtető összecsapás bevételein a világbajnoknak kedvező 60:40 százalékos arányban osztoznak a felek.

Sokkal nagyobb a tétje a februári, Uszik elleni mérkőzésnek, mert a szintén még profiként veretlen, 35 éves ukrán bunyós a WBA, a WBO, az IBF és az IBO szervezetnél is világbajnok, eddigi 20 győzelme közül 13-at kiütéssel aratott.

Hogy mennyiért és hol mérkőzhetnek meg a felek, egyelőre kérdéses, az viszont bizonyosnak tűnik, hogy a két ökölvívó fele-fele arányban osztozik a bevételen, ami több száz millió dollárra is rúghat.

A várható időpont február 11. vagy 18., és Szaúd-Arábia mellett lehetséges színhelyként szóba jön az Egyesült Arab Emírségek és Katar is. Nem kizárt az sem, hogy az Egyesült Királyságban, közelebbről Walesben szállnak ringbe a bokszolók, méghozzá egy nyolcvanezer ember befogadására alkalmas, cardiffi arénában.

Kapcsolódó írásaink