Sport

Carlos király koronázása New Yorkban

A New York-i Arthur Ashe Stadion telt házas közönsége többször is felállva tapsolt az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi döntője alatt, a nagyon magas színvonalú, kiélezett, fordulatos mérkőzés végén a spanyol Carlos Alcaraz ünnepelhetett.

Carlos király koronázása New Yorkban
Az első, de valószínűleg nem az utolsó GS-trófeáját nyerte a spanyol tinédzser
Fotó: AFP/Julian Finney

Az idei US Openen bebizonyosodott, hogy javában tart a generációváltás a férfi teniszezők nemzetközi élmezőnyében. Az úgynevezett Három Nagy közül a makacs szerb Novak Djokovics oltatlansága miatt el sem jöhetett New Yorkba, a svájci Roger Federer ígért visszatérése késik, az idén két Grand Slam-tornát nyerő spanyol Rafael Nadal pedig a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett az amerikai Tiafoe-tól.

A döntőt a 19 éves Alcaraz és a 23 éves norvég Casper Ruud vívta, azonos célért, az első Grand Slam trófea megnyerésért és a világelsőségért. A nagy tét természetesen látszott a két „újonc” játékán, de az agresszív spanyol tinédzser 41 ki nem kényszerített hibával is 6:4, 2:6, 7:6 (7–1), 6:3-ra győzni tudott, teljesen megérdemelten, mert három ötszettes mérkőzés után jutott a döntőbe, s a hét mérkőzésén összesen 23 óra 40 percet játszott a trófeáért és 2,6 millió dolláros pénzdíjért.

„Az álmom vált valóra. Gyerekkorom óta arról álmodoztam, hogy hogy Grand Slam bajnok és világelső legyek. Ezért nagyon-nagyon keményen dolgoztam, a csapatommal együtt – mondta Alcaraz a trófeaátadó ünnepségen. – Csak 19 éves vagyok. Minden nehéz döntés a szüleimmel és a csapatommal együtt született. Ez a siker igazán különleges számomra."

A 19 éves Alcaraz lett a legfiatalabb világelső az ATP-ranglista történetében (1973 óta), győzelmével három helyet javítva az első tinédzser, aki elérte a férfi tenisz csúcsát.

Érthetően csalódott volt Ruud, aki a Roland Garros döntőjének elvesztése után – Nadaltól kapott ki – a US Open fináléjában is vereséget szenvedett. „Csalódott vagyok, hogy nem nyertem, nem leszek világelső. De ez a két hét is azt bizonyította, hogy nem ez volt az utolsó döntőm Grand Slam-tornán. Továbbra is azért küzdök majd, hogy világelső legyek” – nyilatkozta a norvég vesztes, aki a hetedikről a második helyre lépett előre a világranglistán, ami karriercsúcs.

Kapcsolódó írásaink