Sport

Lengyel trónkövetelő a női teniszben

A nagy csata elmaradt, a világelső Iga Swiatek két szettben legyőzte az ötödik kiemelt tunéziai Onsz Dzsabőrt az amerikai nyílt teniszbajnokság női döntőjében, s 2,6 millió dollárral (egymilliárd forinttal) lett gazdagabb.

Lengyel trónkövetelő a női teniszben
A trófea mellé 2,6 millió dollárt is kapott Iga Swiatek
Fotó: AFP/Timothy A. Clary

Évek óta üres a női teniszezők trónja – az ausztrál Ashleigh Barty lehetett volna királynő, de önként lemondott róla –, most bejelentkezett a koronáért Iga Swiatek. A 21 éves lengyel teniszező vártnál sokkal könnyebben 6:2, 7:6-ra legyőzte Dzsabőrt az Arthur Ashe Stadionban. Az idén a Roland Garrost is megnyerő Swiatek az első nő, aki ugyanabban a szezonban két Grand Slam-bajnoki címet nyert egyesben, mióta Angelique Kerber 2016-ban diadalmaskodott az Australian Openen és a US Openen is.

„Egyáltalán nem volt könnyű mérkőzés. Még ha az első szettben fölényben játszottam is, tudtam, hogy a folytatás szorosabb lesz, és Onsz minden hibámat ki fogja használni. A második szettben igazán fizikai akciók zajlottak, és örülök, hogy a rövidítésben meg tudtam nyerni. Nagyon magas színvonalon teniszeztünk, különösen büszke vagyok a mentális erőmre és arra, hogy a nehéz pillanatokban nem omlottam össze” – hangsúlyozta Swiatek, aki az idén 37 meccsen át veretlen maradt, s imponáló statisztikával büszkélkedhetett a döntőkben, ugyanis miután 2019-ben elbukta első fináléját Luganóban, a többi kilencet sorra megnyerte úgy, hogy ezek során egyetlen szettet sem veszített. Az immár háromszoros Grand Slam-bajnok Swiatek pályafutása 10. trófeája mellé 2,6 millió dollárt (egymilliárd forint) is kapott.

Wimbledon után Onsz Dzsabőr a második GS-döntőjében maradt alul, de úgy vélekedett, lesz még alkalma bizonyítani ezen a szinten, és kijelentette, hogy a jövő évben a világranglista élére szeretne kerülni. „Jó lett volna előnybe kerülni és irányítani a mérkőzést. A második szettben nem mindig játszott olyan jól Iga, mint az elsőben, azt kellett volna jobban kihasználni. De őszintén szólva nem sajnálok semmit sem, mivel mindent megtettem, ami tőlem tellett. Ennek ellenére ezt a vereséget is nehéz lesz megemésztenem, akárcsak két hónapja a wimbledonit, de időbe telt, amíg tornát tudtam nyerni, és nyilván idő kell ahhoz is, hogy GS-viadalon legyek a legjobb” – nyilatkozta a 27 éves tunéziai teniszező.

Swiatek marad a WTA-rangsor élén, a jelenleg ötödik Dzsabőr pedig hétfőn visszatér a karriercsúcsot jelentő második helyre. Idén csak ők ketten voltak képesek arra, hogy két GS-fináléba jussanak be.


Az elmúlt tíz év női döntői a US Openen:
2012: S. Williams (amerikai)–Azarenka (fehérorosz) 6:2, 2:6, 7:5
2013: S. Williams–Azarenka 7:5, 6:7 (6–8), 6:1
2014: S. Williams–Wozniacki (dán) 6:3, 6:3
2015: Pennetta (olasz)–Vinci (olasz) 7:6 (7–4), 6:2
2016: Kerber (német)–Ka. Plisková (cseh) 6:3, 4:6, 6:4
2017: Stephens (amerikai)–Keys (amerikai) 6:3, 6:0
2018: Oszaka (japán)–S. Williams 6:2, 6:4
2019: Andreescu (kanadai)–S. Williams 6:3, 7:5
2020: Oszaka–Azarenka 1:6, 6:3, 6:3
2021: Raducanu (brit)–Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3
2022: Swiatek (lengyel)–Dzsabőr (tunéziai) 6:2, 7:6 (7–5)

Kapcsolódó írásaink