Sport

Az Olasz Nagydíj második szabadedzését is a Ferrari dominálta

Sainz végzett az élen, Leclerc a harmadik

Az izgalmakat teljességgel nélkülöző második Forma–1-es szabadedzésen Monzában a két olasz versenyautó ismételten jól teljesített: Sainz elsőként, Leclerc harmadikként zárt a Ferrarival. A világbajnokságot vezető Verstappen közéjük ékelődött a Red Bullal.

Az Olasz Nagydíj második szabadedzését is a Ferrari dominálta
Carlos Sainz Monzában a kicsit besárgított Ferrarival
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Monza, az olasz Forma–1-es versenyhelyszín azok közé tartozik, ahol ritkán történik az, amit a várakozások sugallnak. Az elmúlt évek a váratlan sikerekről, a meglepetés győzelmekről szóltak. Az épp száz éve megnyitott (kilenc ízben átalakított) pálya ugyanis veszettül gyors.

Három éve Charles Leclerc, már Ferrariban élete második győzelmét itt aratta a jóval esélyesebb Mercedesek orra előtt. A tizedik helyről nyert 2020-ban az AlphaTauri-Hondával Pierre Gasly, s tavaly Daniel Ricciardo és a McLaren örülhetett.

Idén az alaposan megkavart rajtrács jelenthet a vasárnapi Olasz Nagydíjon extra meglepetést. No de pénteken délután még csak a második szabadedzésénél tartott a mezőny.

A két Ferrari – amely az első szabadedzésen igencsak erőteljesnek mutatkozott – a megszokott vörös mellett több sárga színt is engedélyezett a kocsikon, és valamennyi jelentősebb kelléken. A maranellóiak az alapító, Enzo Ferrari szülővárosa előtt tisztelegnek ezzel a színnel, s az apropó két születésnap, a márka 75, míg a monzai aszfaltcsík 100 éves 2022-ben.

A világbajnokság pontversenyét toronymagasan vezető holland Max Verstappen és a legnagyobb rivális, a monacói Charles Leclerc egymástól vették el a legjobb köridőket. A lágy gumin először Verstappen Red Bullja ment a legjobban, aztán kicsit állt a tréning, mert Mick Schumacher a Haas ülésében motorgondokkal küzdött, és rossz helyen állt félre. Ezt követően a maradék 24 percben Carlos Sainz átírta a leggyorsabb délutáni köridőt a Ferrarival, a többiek viszont közepes gumikon már a hosszabb meneteket, a versenytempót tesztelték. Az egy órás edzés különösebb izgalom nélkül zárult. Az első tíz helyen: Sainz, Verstappen, Leclerc, Norris, Russell, Pérez, Hamilton, Ocon, Alonso és Albon. 

Kapcsolódó írásaink