Sport

Több majdnem után ez most reménytelen volt

Huszonhárom pontos vereség a kölni kontinensviadalon

Három–három nyeretlen Eb-meccs után Magyarország–Litvánia 64–87 a B-csoportban. Vagyis a háromszoros olimpiai bronzérmes (legutóbb 2000-ben) litvánok, akik a kezdés előtt éremesélyesnek tűntek Kölnben a legjobbja kosarasa, Hanga Ádám nélkül felálló magyar csapat ellen tudta csak begyűjteni az első győzelmét. 

Több majdnem után ez most reménytelen volt
A honosított Mikael Hopkins, a magyar (j) és Marius Grigonis, a litván válogatott játékosa a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A két NBA-sztárral (Jonas Valanciunas, Domantas Sabonis) és tapasztalt, az Euroligában edződő játékosokkal felálló gárda három rendkívül szoros meccset veszített el, közülük talán legfájóbb az utolsó, németek elleni, kétszeri hosszabbításba torkolló csata. Igaz, sokak szerint erősen lejtett a hazai pálya, még egy technikait is elfelejtettek ledobatni a játékvezetők, amit viszont késve óvott meg a litván szakvezetés. El is utasították, pont erre hivatkozva. 

A magyar csapat ezúttal nem tudott olyan játékot felmutatni, mint a közelmúltban a szombathelyi világbajnoki selejtezőn (78−88), amelyet csak az utolsó két percben döntöttek el Valanciunasék. Ami a két gárda Eb-múltját illeti: mindössze egyszer, 1939-ben játszottak egymással, azt a meccset a későbbi aranyérmes óriási fölénnyel, 79−15-re nyerte meg.

A magyar csapat játékán csak az első negyedben látszott némi remény a győzelemre, a 18−22-es állás hízelgő volt ránk nézve. De Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata egyre jobban elengedte a litvánokat. A továbbiakban 33−43, 52−75, 64−87 volt a negyedek végén, illetve a meccs végén az állás. 

Az már egészen biztos, hogy nem juthatunk tovább, de a litvánoknak is nyerniük kell még egy meccset, hogy becsusszanjanak a B-csoport még épp továbbjutó negyedik helyére. 

Kapcsolódó írásaink