Sport

Narancssárgába öltözött Zandvoort, a holland Verstappen diadalmaskodott

Red Bull, Mercedes, Ferrari a dobogón; Hamilton szájából kiénekelték a sajtot

Óriási népünnepély helyszíne volt a hollandiai Zandvoort. Így volt ez tavaly is a Forma-1-es versenysorozatba visszatért Holland Nagydíj idején. A bő százezres nézőközönség (a hétvégére 305 ezren vettek jegyet) javarészt narancssárgában, narancssárga zászlókkal és sajnos füstgránátokkal felszerelkezve, felajzott lelkiállapotban várta a vasárnapi rajtot, hiszen kedvencük, a hazai Max Verstappen a szombati időmérő utolsó pillanatában átvette a vezetést és ő rajtolhatott az élről.

Narancssárgába öltözött Zandvoort, a holland Verstappen diadalmaskodott
Bő százezres tömeg a tengerparti Forma-1-es pályán, a zandvoorti Holland Nagydíjon
Fotó: AFP/Hasan Bratic

Pályafutása során tizenhetedszer lőhetett ki az első rajtkockából a Forma–1-es világbajnoki címvédő Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője. S nincs is annál jobb, mint óriási hazai szurkolótábor előtt az élről kezdeni egy versenyt. Persze, a nagy rivális, Charles Leclerc a második pozícióból tudott nyomást gyakorolni Verstappenre. De a Ferrari pilótájának nem hagyott helyet a holland címvédő.

A második sorból Leclerc istállótársa, Carlos Sainz, illetve a Mercedes első számú pilótája, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a harmadikból Sergio Pérez (Red Bull) és George Russell (Mercedes) vágott neki a Tarzan kanyarnak, és a többinek. A 72 körös futam a három nagy istálló pilótáival az élen vette kezdetét.

Ezúttal se galambok, se pályára repült füstgránátok nem szakították meg a körözést (nem úgy, mint az időmérőn).

A tizenötödik körben kezdték meg a csapatok a kerékcseréket, Sainzé rögtön nagyon bénán sikerült, vesztett vagy tíz másodpercet azzal, hogy nem állt készen a Ferrari szerelőknél a bal hátsó gumi. Nagy blamázs ez egy profi csapattól, amely Leclerc gyors gumicseréjénél azért szépített. A tizennyolcadik körben átmenetileg így nézett ki az élen a sorrend: Verstappen, Hamilton, Russell, Leclerc, Ocon, Pérez...

A Mercedes húzta a legtovább a bokszutcai kiállást. Nem akaródzott nekik kihozni az élről Hamiltont, se a második pozícióból Russellt. De elszámították magukat, Verstappen a leggyorsabb körében, a huszonnyolcadikban így is elhúzott Russell mellett, és üldözőbe vette Hamiltont. Akit viszont inkább kihoztak, hogy keményre váltsanak nála.

És meglepő, de a Pirelli kemény keverékével Hamilton azonnal jobb tempót ment, mint korábban a közepeseken, pár körrel később pedig már az övé volt a leggyorsabb kör. A mezőny második felében is megjelentek az utánzók, Mick Schumacher (Haas) például, akinek emlékezetes hétvégéje volt nemcsak azért, mert kivételesen az édesanyja, Corina is ott volt a csapat bokszában, de azért is, mert az első Forma–1-es szezonjában először sikerült az időmérőn a legjobb tízbe kerülnie.

Már csak hárman voltak közepesen, és a szerencse úgy hozta, illetve Cunoda meghibásodott autója, hogy egy sárga zászlós szakasz jött, ami alatt kevesebb időveszteséggel volt megoldható a csere. Ki is hozták az élről Verstappent, de Hamiltont és Russellt is frissekért. A Ferrari viszont rajta vesztett a stratégiájával, túl korán cseréltek gumit, és egyre távolodtak a dobogótól.

Cunoda kénytelen volt kiszállni a pályán a meghibásodott autójából
Cunoda kénytelen volt kiszállni a pályán a meghibásodott autójából
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Újabb biztonsági autós szakasz jött, megállt Bottas motorja, azonnal kihozták Verstappent, ezúttal lágyakra, merész húzás volt, mert így fel kellett adja az első helyét, de még volt hátra tizenöt kör. A Mercedesek viszont száguldottak az élen. Hamiltonnak az idén először nyílt lehetősége megszerezni a győzelmet.

De a biztonsági autó kiállásakor az első adandó alkalommal megelőzte őt a bokszutcát négyszer is meglátogató Max Verstappen, a holland közönség legnagyobb örömére. Ráadásul pár körrel később Russell, majd Leclerc is elhúzott mellette. Oda a dobogó a volt világbajnoknak.

És ez lett a sorrend, Verstappen a leggyorsabb körért járó plusz pontot is begyűjtve nyert, Russell a második, Leclerc a harmadik. Ez már a harmincadik győzelme a hollandnak.

A Holland Nagydíj boldog győztese, Max Verstappen
A Holland Nagydíj boldog győztese, Max Verstappen
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Kapcsolódó írásaink