Sport

Roger Federer játék nélkül is vezeti a teniszezők kereseti rangsorát

Hét sportoló érte el a milliárdos bevételt, többek közt két labdarúgó: Lionel Messi és Cristiano Ronaldo

Hihetetlen, de igaz: az elmúlt 14 hónapban sérülés és formahanyatlás miatt nem is játszó svájci teniszező, Roger Federer vagyona múlt szeptember óta többel gyarapodott, mint bármelyik másik játékosé a fehér sportban.

Roger Federer játék nélkül is vezeti a teniszezők kereseti rangsorát
Roger Federertől némileg szokatlan, hogy a wimbledoni centerpályán csak öltönyben lássuk, idén ez történt
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Az elmúlt egy évben is Roger Federer volt a legnagyobb mértékben gazdagodó teniszező. Sorozatban tizenhetedszer vezeti a sportági kereseti rangsort. A Forbes gazdasági magazin szerint a svájciak 20-szoros Grand Slam-bajnokának a vagyona tavaly szeptember óta 90 millió dollárral (35,8 milliárd forint) gyarapodott. Ez az őt követő második játékoshoz képest bő harminchárommillió dollárral több.

A 14 hónapja nem versenyző, 41 éves sztár a tornák pénzdíjaiból egyetlen dollárra sem tett szert, a teljes összeg a szponzori szerződéseiből és befektetéseiből származik.

Federer eddigi összkeresete 1,09 milliárd dollárra tehető, ezzel ő az egyike a világon a hét milliárdos sportolónak. A szeptemberi Laver Kupán visszatérő szupersztárt csak Tiger Woods (1,72 milliárd), Cristiano Ronaldo (1,24), LeBron James (1,16) és Lionel Messi (1,15) előzi meg ebben a rangsorban.

Ami a teniszezők listáját illeti, a 2022-es lista második helyén a japán Oszaka Naomi áll 56,2 millióval, amelynek csupán töredékét, 1,2 milliót keresett játékkal. Oszaka Melbourne-ben még pályára lépett, de egy korábbi sérülése miatt nem volt túl jó formában, és a harmadik körben búcsúzott. A Miami Openen döntőig jutott az ekkor már csak 77-ként rangsorolt korábbi világelső, aki mindössze négy Grand Prix-t nyert, de a szponzorok kedvence volt és maradt is.

A legjobban kereső teniszezők top 5-jében még Serena Williams, Rafael Nadal és Novak Djokovic szerepel. Érdekesség, hogy milyen magas az ázsiója a tavalyi brit US Open-győztes Emma Raducanunak. És az új sztárt, a 19 éves (!) spanyol Carlos Alcarazt is hamar felfedezték a támogatók, csak két éve kezdett a profik közt, de idén már két Master 1000-es tornát nyert, és jelenleg világranglista negyedik.

Az elmúlt 12 hónap legjobban kereső teniszezői:
------------------------------------------------
1. Roger Federer (svájci) 90 millió dollár
2. Oszaka Naomi (japán) 56,2
3. Serena Williams (amerikai) 35,1
4. Rafael Nadal (spanyol) 31,4
5. Novak Djokovic (szerb) 27,1
6. Emma Raducanu (brit) 21,1
7. Danyiil Medvegyev (orosz) 19,3
8. Nisikori Kej (japán) 13,2
8. Dominic Thiem (osztrák) 8,9
9. Venus Williams (amerikai) 12
10. Carlos Alcaraz (spanyol) 10,9

Kapcsolódó írásaink