Sport

Magyar üstökösök, álló- és hullócsillagok Rómában

Elégedett Sós Csaba szövetségi kapitány a magyar úszóválogatott szereplésével az Európa-bajnokságon, Milákék öt arany-, hét ezüst- és három bronzérmet nyertek Rómában, többet mint a tavalyi budapesti Eb-n (5–3–4).

Magyar üstökösök, álló- és hullócsillagok Rómában
Sós Csaba szerint a fiatalok is jelesre vizsgáztak
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szerencsére vannak még kivételek! Sós Csaba arra a SMS-ben küldött kérdésre, hogy mikor hívhatom, nem azt válaszolta, hogy forduljak a sajtósához vagy küldjem el írásban a kérdéseimet, hanem egy óra múlva csengett a telefon, s azt kérdezte: „Mire kíváncsi?”

– Mit szól Milák Kristóf újabb remek szerepléséhez, hiszen csapatunk érmeinek harmadát ő szerezte egyéniben vagy váltók tagjaként.

– Nehéz Kristóf teljesítményére jelzőt találni, de az eredményei önmagukért beszélnek. A kiváló májusi világbajnoki szereplése után az Eb-n öt arany- és két ezüstérmet nyert. Hat számban indult, s ebből ötben érmes lett. Még csak huszonkét éves, de már világversenyen tízszer játszották el tiszteletére a Himnuszt.

– Ilyen hosszú és fárasztó idény végén nem volt veszélyes, hogy Milák tizennégyszer rajtolt az Eb-n?

– Láthatólag élvezte a versenyeket, s még az utolsó számában, 200 méter pillangón is remek, 1:52 perces idővel s nagy fölénnyel győzött. Ezután pihenhet, s jövőre sokkal nyugodtabb éve lesz neki is, mert nem lesz Eb, csak a fukuokai világbajnokságra kell felkészülnie.

– Hogyan ítéli meg az idősebb versenyzők római szereplését?

– A többség jól helytállt. Például a néhány nap múlva 34 éves Verrasztó Dávid három aranyérme után még mindig ezüstöt nyert 400 méter vegyesen. Jakabos Zsuzsanna tíz év után lett újra ezüstérmes szintén négyszáz vegyesen. Hosszú Katinkának viszont a leggyengébb Európa-bajnoki szereplése volt.

– Olvastam olyan véleményt, hogy olimpiai bajnokunk megélhetési sportoló lett…

– Engem ilyen vélemények nem érdekelnek. Szakmailag úgy látom, hogy az idősebb versenyzőknek, akik lassabban regenerálódnak, kevés volt a világbajnokság és az Eb közötti hat hét a felkészülésre. De hogy miért úszott Katinka a vártnál gyengébben, azt legjobban ő tudja…

– Néhány magyar üstökös is feltűnt Rómában…

– Igen, az utánpótlásunk jelesre vizsgázott. Kovács Benedek ezüst-, Molnár Dóra bronzérmes lett kétszáz méter háton. Márton Richárdnál csak Milák volt gyorsabb kétszáz pillangón. A 18 éves Mihályvári-Farkas Viktória négyszáz vegyesen győzött, 1500 méteren második lett. A 19 éves Kós Hubert pedig első érmét nyerte a felnőttek mezőnyében ötvenes medencében, amely arany lett. Mindez azt mutatja, hogy elkezdődött egy sikeres generációváltás a magyar úszósportban is.

– Tehát akkor minden nagyon szép, minden nagyon jó?

– Az élmezőny kiszélesedett, hiszen húsz versenyzőnk szerzett érmet az Európa-bajnokságon. De még rengeteg a teendőnk, hogy például ezek a tehetséges fiatalok a 2024-es párizsi olimpiáig beleerősödjenek a világ élmezőnyébe is, hogy a sikersorozatunk folyatódjék. Az Eb csak egy állomás volt, amely viszont megmutatta, hogy a rengeteg támogatással, amit az államtól kapunk, élünk és nem visszaélünk.

Kapcsolódó írásaink