Sport

Melnyikova szerint nem az orosz zászló a legfontosabb

Az orosz olimpiai bajnok tornásznő, Angelina Melnyikova interjút adott az Európa-bajnokság után a Championat.com portálnak a kitiltásukról, és arról, hogy legalább semleges színekben szeretnének versenyezni. 

Melnyikova szerint nem az orosz zászló a legfontosabb
Tokióban még rajthoz állhattak az oroszok, Melnyikova három olimpiai érmet szerzett
Fotó: AFP/Charly Triballeau

„Ha az a kérdés, hogy versenyeznénk-e semleges zászló alatt, ahogy évek óta tesszük a hazánkat sújtó kollektív doppingszankció miatt, vagy inkább nem állnánk rajthoz, nem kétséges, mit választanánk” – nyilatkozta a Championat orosz nyelvű sportportálnak az orosz tornászok egyik legismertebb alakja, Angelina Melnyikova. A felvetésre a napokban zárult női tornász Európa-bajnokság kínált apropót, ahonnét a legnagyobb sztárok, az orosz és fehérorosz tornásznők ki voltak tiltva az orosz–ukrán fegyveres konfliktus miatt.

„Elég motivációt jelent a versenyzés ténye, ha sportolhatunk, azzal is a hazánkat szolgáljuk, annyira nem számít a zászló” – magyarázta a tokiói olimpiai bajnok tornásznő. Szerinte így is tudja mindenki, hogy ők oroszok.

Ezek a szavak megvilágítják az orosz élsportolók lelkivilágát. Nyilván hazájuk nemzeti lobogója alatt küzdeni, a nemzeti himnuszt hallgatni a dobogó tetején jelenti a legfőbb dicsőséget, de ha csak úgy harcolhatnak az érmekért, mintha a senki földjéről jöttek volna, az is elfogadható. De mindenképp a kisebbik rossz.

A 22 éves voronyezsi Angelina Melnyikova – a tokiói olimpia háromszoros érmese és a 2021-es világbajnokság egyéni összetett aranyérmese – megszólalása különösen fontos. Talán rádöbbenti a nemzetközi sportvilág vezetőit, s legfőképp a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korifeusait, hogy az oroszok teljes kitiltása a nemzetközi sportversenyekről nagyon félrecsúszott és igazságtalan szankció.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom