Sport

Hetedik lett a női tornászcsapat

A szombati döntőt az olaszok nyerték, a britek és a németek előtt

A magyar válogatott a hetedik helyen végzett a müncheni torna Európa-bajnokság női csapatversenyében. A szombati döntőt az olaszok nyerték, a britek és a németek előtt.

Hetedik lett a női tornászcsapat
Kovács Zsófia felemáskorlát-gyakorlata a női tornaverseny csapat döntőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Bácskay Csenge, Székely Zója összeállítású együttes a csütörtöki selejtezőben hetedikként zárt 153,496 ponttal, ezzel egyrészt biztosította a helyét a nyolccsapatos fináléban, másrészt elérte, hogy részt vehet az október 29. és november 6. közötti, liverpooli olimpiai kvalifikációs világbajnokság csapatversenyében.

A szombati döntőben, amelyet remek hangulatot teremtve mintegy tízezer néző tekintett meg az Olimpiai Csarnokban, minden szeren csak három tornász mutathatta be a gyakorlatát, s mindhárom eredménye számított.

A magyarok a spanyolok társaságában talajon kezdtek. Sorrendben Mayer (12,433), Makovits (11,833) és Kovács (12,300) lépett a szőnyegre, s mindhárman rosszabb pontszámot kaptak, mint a kvalifikációban, ezzel együtt az első kör után a hollandokat és a spanyolokat megelőzve a hatodik helyen állt a csapat.

Ugrásban aztán javítottak a magyarok, Mayer (13,133), Bácskay (13,800) és a selejtezőt ezen a szeren megnyerő Kovács is nagyszerűen teljesített, utóbbi gyakorlatát 14,266 ponttal díjazta a zsűri. A magas pontszámoknak köszönhetően a verseny második szakaszára negyedikként fordulhattak rá a magyarok az olaszok, a britek és a házigazda németek mögött.

Következett a felemáskorlát, amelyen Kovács és Makovits mellett a kisebb sérülésekkel bajlódó Székely Zója jutott lehetőséghez. Az elsőként szereplő Makovits 12,966 pontot kapott, Kovács pedig 13,633-mal zárt azok után, hogy egyszer leesett. Székely hasonlóan járt, a gyakorlat vége felé nem sikerült kiviteleznie egy visszafogást, így csak másodszorra sikerült befejeznie a produkciót. Ezzel együtt 12,666 pontra értékelték, így az utolsó szer, a gerenda előtt változatlanul a negyedik helyen álltak a magyarok, alig lemaradva a harmadik németektől.

A selejtezőben gerendán szinte minden magyar versenyző leesett, ezúttal azonban sikerült javítani, legalábbis ami Makovitsot (12,266) és Mayert (12,766) illeti, a mind a négy szeren szereplő Kovács ugyanis ezúttal is hibázott, s végül 12,033 pontot kapott.

A csapat összpontszáma így 154,095 lett, ez összesítésben ismét a hetedik helyet jelentette. Az aranyérmet az olaszok szerezték meg a britek és a németek előtt.

Vasárnap a szerenkénti döntőkkel zárul a nők kontinensviadala, Kovács Zsófia talajon és ugrásban is érdekelt lesz.

Az orosz és a fehérorosz tornászok az ukrajnai háború miatt nem indulhattak az Eb-n.

„A selejtezőhöz képest most sokkal összefogottabb volt a csapat, ezáltal egy edzőnek is sokkal jobb a hozzáállása a teljesítményhez. Azt láttam, hogy a lányok megtették, amit kértem tőlük, hogy bíztassák egymást, hogy igazi csapat legyenek. Persze voltak rontások, természetesen lehetett volna jobb a produkció, de volna nincs a sportban. Az a legfontosabb, hogy a világbajnokságra már egy jó csapattal tudunk készülni” - mondta az MTI-nek Draskóczy Imre szövetségi kapitány.

Kovács Zsófia is azt emelte ki, hogy a társaival egymásért is küzdöttek.

„Nagyon jól éreztem magam ezen a csapatversenyen, más egy csapatért küzdeni, mint egyéniben. Nagyobb a hangulat, mindenki küzdött mindenkiért, szurkoltunk egymásnak” - fogalmazott.

A saját teljesítményét értékelve azt mondta, kicsit úgy érzi, hogy fejben nem volt ott igazán.

„A gyakorlatok vegyesek voltak. A korlátot nagyon sajnálom, egy rossz fogás miatt az egész gyakorlat instabillá vált, s ezután kicsit leültem. A szerdöntőkben ugyanezeket a gyakorlatokat fogom bemutatni, szeretném a lehető legjobbamat nyújtani, az eredmény pedig majd jön magától” - tette hozzá.

Eredmények, nők:
csapat, Európa-bajnok:

   Olaszország 165,163
2. Nagy-Britannia 161,164
3. Németország 158,430
...7. Magyarország (Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Bácskay Csenge, Székely Zója) 154,095

Kapcsolódó írásaink