Sport

Úszó Eb: Két számban négy magyar továbbjutó

Két számban a lehető legtöbb, négy magyar jutott tovább a római úszó Európa-bajnokság pénteki előfutamaiból. A legkiemelkedőbb eredményt Kovács Benedek nyújtotta, aki 200 méter háton a második idővel került az esti elődöntőbe.

Úszó Eb: Két számban négy magyar továbbjutó
Telegdy Ádám rajtja
Fotó: MTI

A magyarok közül elsőként 100 méter gyorson Mészáros Dániel, a BVSC úszója ugrott medencébe – névrokona a csütörtöki nyitónapon az aranyérmes 4×200 méteres gyorsváltóban volt érdekelt az előfutamban – és 49.98 másodperccel a 35. lett.


A váltó utolsó embereként óriásit úszott csütörtökön Milák Kristóf, aki ezúttal ebben a számban is elindult, az olimpiai bajnok „pillangókirály” egyéni legjobbjától (48.00) csaknem egy másodperccel maradt el reggel, 48.88-cal a 12. helyen került az elődöntőbe.

Kós Huber 200 háton
Kós Huber 200 háton
Fotó: MTI


Őt követte a szám országos csúcstartója (47.69), a hazai világbajnokságon hatodik Németh Nándor, aki a sportág új szupersztárja, a Duna Arénában 100-on és 200-on is világbajnok román David Popovici mellett úszott. Ennek meg is lett a hatása, ugyanis a tokiói olimpián döntős magyar versenyző 48.32 másodperccel az ötödik lett összesítésben.


Férfi 200 méter háton ugyancsak három magyar volt érdekelt, elsőként Kovács Benedek, aki a Duna Arénában nyolcadik volt a világbajnokságon. A 24 éves versenyző rögtön az első úszására robbantott, ugyanis a vb elődöntőjében elért egyéni legjobbját (1:57.12) megjavítva, 1:56.81 perces idővel összesítésben a második lett – ezzel egyébként hatodik lett volna a vb-n.

Németh Nándor rajtja
Németh Nándor rajtja
Fotó: MTIA második előfutamban Kós Hubert és Telegdy Ádám indult, utóbbi a szám olimpiai 5. helyezettjeként csak 1:58.88 perces idővel csapott célba, míg a 400 méter vegyes csütörtöki döntőjében negyedik honfitársa 1:58.15 percet ért el. Kós így ötödikként került elődöntőbe, Telegdy ideje pedig a nyolcadik, de mivel egy nemzetből maximum két versenyző juthat tovább, így hatalmas meglepetésre búcsúzott.