Sport

Szabó Szebasztián 50 m pillangóúszásban ezúttal nem repesztett

Nagyon szerettünk volna ünnepelni a csütörtöki nyitónap után pénteken is Rómában, az úszó Európa-bajnokságon, de akitől a leginkább vártunk valami szép, színes érmet, a címvédő Szabó Szebasztiántól 50 méteres pillangóúszásban, ami már nem olimpiai szám, csupán nyolcadik lett.

Szabó Szebasztián 50 m pillangóúszásban ezúttal nem repesztett
Szabó Szebasztián az 50 méteres pillangóúszás döntője előtt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Frankfurtban született, de egyéves korától Zentán élő úszó, aki szerb színekben 2017-ben már ezüstérmes volt a koppenhágai Eb-n kedvenc számában az 50 méteres pillangóúszásban 2019 óta úszik magyar színekben. Szabó Szebasztián azóta nagyon sok örömöt szerzett már a magyar szurkolóknak.

A kvandzsui világbajnokságon – első nagy nemzetközi versenyén piros-fehér-zöldben – ötödik lett e távon, és ugyanebben az évben a rövidpályás úszó Eb-n megszerezte az első érmét, egy ezüstöt. Tavaly májusban a budapesti kontinensviadalon pedig a közönség szinte megőrült, amikor elsőként csapott célba. 

A 2021-re halasztott tokiói olimpián a 4x100 méteres gyorsváltóval ötödik lett, de egyéniben nem sikerült a szereplése. Saját magának is válaszul az őszi kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon három aranyérmet szerzett, ráadásul 50 méteres pillangóúszásban beállította a brazil Nicholas Santos világcsúcsát is. Ilyen előzmények után az idei (beugrós) budapesti világbajnokságon 50 méter gyorsúszásban negyedik, 50 m pillangón pedig hatodik lett. Nagyon nem ilyen világbajnokságot képzelt el. 

No de nem kellett sokáig várni a szépítés lehetőségére. De a római Európa-bajnokság második napján a második délutáni döntőben az egyes pályán nem tudott emlékezetest nyújtani. Sajnos. Bár a medence közepéig úgy tűnt, van esélye az éremre, de aztán elhúztak a többiek. Szabó 23.62 mp-es ideje elemzésre szorul. 

Pár perccel ez előtt, a nyitószámban viszont szép magyar siker született, Molnár Dóra 2:09.73 perccel bronzérmet szerzett 200 méteres hátúszásban. Ez az első felnőtt Eb-érme. A számot az olasz Margherita Panziera nyerte, zsinórban harmadszor. 

Molnár Dóra a bronzéremmel
Molnár Dóra a bronzéremmel
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Figyelni kellett, hogy egyenesen ússzak a nyitott medencében. Nem volt mihez igazodjak... A végén nagy csata volt, és nagyon örülök, hogy sikerült a felnőttek közt érmet szereznem” – nyilatkozta Molnár Dóra a szám után.

Kapcsolódó írásaink