Sport

Hatalmas vagyont ütött össze Serena Williams

Bejelentette a 23 Grand Slam-tornát nyerő, 41 esztendős ex-világelső Serena Williams, hogy a hónap végén kezdődő US Open után befejezi sikerekben és anyagiakban is gazdag pályafutását

Hatalmas vagyont ütött össze Serena Williams
Negyvenegy évesen búcsúzik Serena Williams
Fotó: Vaughn Ridley/AFP

Tizenhét évesen nyerte első Grand Slam-tornáját a világ egyik legkiemelkedőbb női teniszezője, Serena Williams New Yorkban, ahol várhatólag befejezi fantasztikusan sikeres, 27 éves profi pályafutását. Összesen 39 Grand Slamet nyert, 23-at egyéniben, 14-et testvérével, Venusszal párosban, kettőt pedig a fehérorosz Max Mirnyinnel vegyes párosban.

„Sose szerettem a visszavonulás szót, inkább úgy fogalmaznék, hogy távolodom a tenisztől – mondta a bajnoknő a torontói tornán. – Pár éve befektetési társaságot alapítottam, 2017-ben megszületett a kislányom, jelenleg pedig zajlik a visszaszámlálás. Szeretnék az anyaságra összpontosítani, elérni a spirituális céljaimat. De az addig hátralévő heteket még maximálisan ki akarom élvezni a pályán.”

Az ötszörös világbajnok és négyszeres olimpiai bajnok teniszező nem csak a pályán volt sikeres, pályafutása során csak a pénzdíjakból 94,5 millió dollárt keresett, s vagyonát 210 millió dollárra becsülik, amivel a világ harmadik leggazdagabb teniszezője a svájci Roger Federer és a szerb Novak Djokovics mögött. Lényegesen gazdagabb, mint férje, a Reddit közösségi honlap alapítója, Alexis Ohanian, akinek vagyona „csak” 70 millió dollár.

Williams szülése, majd sérülése után is az egyik legjobban kereső női sportoló maradt, 2020-ban ugyan a pénzdíja csak 900 ezer dollár volt, viszont 45 millió volt a szponzori bevétele, olyan világcégek támogatták, mint Nike és Gatorade. Egy pénzügyi honlap szerint forintra átszámolva még mindig naponta 30 millió a jövedelme.

Gazdagon vonul tehát vissza az elmúlt majdnem három évtized teniszkirálynője, aki játéka, férfias adogatásai mellett emlékezetes marad a rasszizmus elleni küzdelme, a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő pénzdíjak szorgalmazása. Az idén a Roland Garroson döntős, szintén afroamerikai 18 éves üstökös, Coco Gauff mondta: „Williams volt az oka annak, hogy teniszező lettem. A tenisz korábban a fehér játékosok sportja volt, sikere sok színes bőrű gyereket inspirált arra, hogy teniszezni kezdjen. Serena elhitette velem, hogy én is sikeres lehetek. Ez az egyik öröksége.”

Kapcsolódó írásaink

A pihenő pillangó

ĀAz ausztrál David Gray fotója Oszaka Naomiról díjat érdemelt – World Sports Photography Awards