Sport

Megvan a századik magyar úszó Eb-arany: Milák Kristóf aranyéremre hozta a gyorsváltót

Két váltódöntővel zárult a római úszó Eb. Mindkettőben harcban álltunk az éremért. A vége egészen csodálatos lett, a férfiak 4x200 méteres gyorsváltójában Milák Kristóf harmadik helyen váltott utolsó emberként, de elsőként csapott célba.

Megvan a századik magyar úszó Eb-arany: Milák Kristóf aranyéremre hozta a gyorsváltót
Milák Kristóf öröme a célban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pádár Nikoletta, Hasszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla sorrendben próbáltuk meg a legtöbbet kihozni az esti 4x200 méteres gyorsváltóból. Sós Csaba kapitány úgy döntött, a délelőtt úszó Jakabos Zsuzsát és Molnár Dórát lecseréli. Sőt, a fiatal Ábrahám Lillát tette befejező embernek.

Reméltük az érmet, hiszen a legjobb idővel kerültünk a döntőbe, de meg is kellett csinálni. Pádár remekül kezdett, elsőként adta tovább a stafétát háromszoros olimpiai bajnokunknak, Hosszú Katinkának, aki a végén összeszedett egy pici (1.44 mp-es) hátrányt. Őt harmadikként váltotta Késely Ajna, és ettől kezdve ezt a helyet próbáltuk őrizni. 

Az utolsóként medencébe ugró Ábrahám Lilla megpróbálta a lehetetlent, a második helyet megcsípni, de végül nem sikerült. Viszont a bronzérem igazán örvendetes. 

Ábrahám Lilla a befejező emberünk a bronzérmes 4x200 m gyorsváltóban
Ábrahám Lilla a befejező emberünk a bronzérmes 4x200 m gyorsváltóban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A győztesek a hollandok lettek 7:54.07 perces idővel, a brit lányok lettek az ezüstérmesek 7:54.73-mal, a magyar négyes ideje 7:55.73.

A férfiak hasonló számában a magyar csapat esélyei szerényebbek voltak. Csak a hetes pályát kapták. De a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és Milák Kristóf összeállítású négyes fantasztikus hajrával, 7:05.38 perces idővel nagyon megverte az olaszokat és a franciákat, hogy a többiekről ne is beszéljünk. 

És a csoda a nyitónapban nemcsak az, hogy mindhárom színű éremből szereztünk egyet, hanem hogy a zárószám aranyérme egyben a magyar úszóválogatott századik aranyérme!

Milák Kristóf, Márton, Holló és Németh Balázs a századik Bb-arannyal
Milák Kristóf, Márton Richárd, Holló Balázs és Németh Nándor a századik Eb-arannyal
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A gyors interjúban kiderült, Némethnek, Mártonnak és Hollónak ez az első felnőtt Európa-bajnoki aranyérme, Milák, a torpedó pedig nagyon szimpatikusan hárította magáról a sikert, mondván, hogy ő kapott egy lehetőséget, amit butaság lett volna kihagyni. A helyzet az, hogy az ő 1:44.42 perces ideje nélkül azért nem jött volna össze ez a különleges aranyérem. 

Kapcsolódó írásaink