Sport

Korábban akarnak futni a maratonisták Münchenben

A várható kánikula miatt a hosszútávfutók egy csoportja azt kéri a szervezőktől, hogy augusztus 15-én a női (10.30 óra) és a férfi (11.30) maraton rajtja korábban legyen.

Korábban akarnak futni a maratonisták Münchenben
Így ünnepelte világbajnoki bronzérmet Lonah Salpeter, aki tart a forróságtól az Európa-bajnokságon
Fotó: AFP/Carnen Mandato

Csütörtökön kezdődik a második multisport Európa-bajnokság, amelynek keretében kilenc olimpiai sportág kontinensviadalát rendezik meg egy városban, Münchenben. A 11 napos eseményen több mint 50 ország mintegy 4700 sportolója verseng majd 177 számban.

Magyarországot majdnem száz versenyző képviseli, a legnépesebb csapat az atlétáké és a kajak–kenusoké lesz. Az első héten az evezősök, a tornászok, a triatlonosok, a kerékpárosok és az asztaliteniszezők mutatkoznak be, az atléták küzdelmeit a második héten rendezik, míg a múlt vasárnap még Kanadában, a világbajnokságon versenyző kajak–kenusok az esemény utolsó négy napján szállnak vízre.

A bajor fővárosban, sőt egész Németországban ez lesz a legnagyobb szabású sportesemény az 1972-es nyári ötkarikás játékok óta, az 50. évfordulót igazi sport- és kulturális fesztivállal köszöntik a házigazdák.

A maratoni futást augusztus 15-én rendezik, az Insidethegames.biz honlap beszámolója szerint az 51 induló felszólította a szervezőket, hogy változtassák meg a rajt időpontját azért, hogy elkerüljék a túlmelegedés súlyos kockázatát.

A világbajnoki bronzérmes, izraeli színekben versenyző Lonah Salpeter sajnálattal vette tudomásul, hogy a futók kérését a szervezők elutasították a tervezett televíziós közvetítés miatt, ezért közleményt adtak ki.

„A résztvevő sportolók egészségének védelmét mindig prioritásként kell kezelni bármilyen típusú sportesemény szervezésekor. A hosszan tartó futás kánikulában hőkimerültséget vagy hőgutát okozhat. Az Európa-bajnokság maratoni versenyén a nők 10 óra 30 perckor, a férfiak 11.30-kor rajtolnak. Az időjárás-előrejelzés szerint 15-én akár 37 Celsius-fok is lehet. Tekintettel arra, hogy ezek a körülmények milyen súlyos kockázatokat jelentenek egészségünkre, felszólítjuk a szervezőket, hogy helyezzék át korábbi időpontra a rajtot.”

A változtatásra kevés az esély, így a futók csak abban reménykedhetnek, hogy a jövő hétre jósolt kánikula egy napot késik…

Kapcsolódó írásaink