Sport

Törő végleg áttáncolt egy másik világba

Göröcs János mellett nyugszik majd a Megyeri úti temetőben

Az Újpesti temetőben örök nyugalomra helyezték az Újpesti Dózsa egykori legendás csatárát, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának egyik legnagyobb kedvencét, a 67 éves korában elhunyt Törőcsik Andrást.

Törő végleg áttáncolt egy másik világba
Törőcsik András temetése a Megyeri úti temetőben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Törő soha nem lakott Újpesten. Most mégis ott talált örök nyughelyet, alig egy kilométernyire attól a helytől, ahol élete legnagyobb sikereit elérte: a Megyeri úti Stadiontól. Ahova miatta jártak ki lila-fehér sálakba burkolt fiatalemberek éppen úgy, mint fradisták és vasasosok, vagy éppen honvédosok. Mert Törő táncolt. Úgy, mint akkoriban senki más. Az életben őt néha bajba keverő lezsersége a gyepen áldást jelentett, mondjon bárki Chubby Checkeren, a twist királyán, vagy akár Elvis Presley-n kívül még valakit, aki képest volt férfiember létére egyetlen csipőmozdulatával tízezreket bolondítani. 
Hétfő délután, a Megyeri úti temetőbe miatta jöttek ki több százan. Hogy utoljára tisztelegjenek. Beszélt Dunai II Antal, az egykori játékostárs, Egressy Zoltán, a szurkolókat megtestesítő író, aki most ezerszer inkább megtört rajongó volt, veretes mondatokat megfogalmazva, vagy éppen Sipos Jenő, az MLSZ képviseletében. Volt, aki Törő egyik leghíresebb színes fényképét, a hajdanán a Képes Sportban megjelent „labdavezetőst” nyomatta a pólójára, volt, aki „csak” néma főhajtással tisztelgett Törőcsik András azon a bizonyos Köln elleni meccsen készült fotója előtt – s volt, aki szimbolikusnak tartotta, s milyen jól tette, hogy a legendás kilences végső nyughelye éppen a hatvanas évek legnagyobb újpesti karmestere, Göröcs János mellett lesz. 
Mert ez így van rendjén. 

Törőcsik András fényképe metlett urnája
Törőcsik András fényképe mellett fehér urnája
Fotó: MTI/Kovács Tamás


 

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Törőcsik András

ĀA sportolót a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti - Törőcsiktől Orbán Viktor is búcsút vett