Sport

Ha baj van, Ryan Mmaee is játszhat

Kedden este nyolckor kezdődik a Ferencváros és a Qarabag mérkőzése

Világosan megfogalmazható, mi a Ferencváros számára a tét a Groupama Arénában kedden 20 órakor kezdődő, az azeri Qarabag elleni BL-selejtezőnek. Ha kiesik, elveszti a reményét a BL-főtáblára, de az Európa-ligáé még elérhető. A harmadik számú sorozat, a Konferencia Liga főtáblája minimumként már biztos – de oda akkor kerül a Fradi, ha a mostani és a következő körbe kisorsolt párharcát is elveszíti.

Ha baj van, Ryan Mmaee is játszhat
Ryan Mmaee az előző kupasorozatban is nagy értéke volt a Ferencvárosnak
Fotó: AFP/Andy Buchanan

A Qarabag nemzetközi rutinnal rendelkező, a főtáblákon szinte állandóan szereplő csapat, de nem legyőzhetetlen ellenfél. Még akkor sem, ha a múlt szerdai mérkőzéshez képest erősödik a két brazil, Kady Borges és Richard Almeyda visszatérésével. (Utóbbi azeri válogatott, játszott a magyar válogatott ellen a legutóbbi, bakui mérkőzésen.)

Azt is látni kell, hogy bár a Qarabag kitűnően helyt állt az előző fordulóban az FC Zürich ellen idegenben, nem ezek a mérkőzések az erősségei. A legutóbbi három alkalommal nyeretlen maradt a nemzetközi porondon. Igaz, tavaly például képes volt olyan bravúrra, mint az Aberdeen elleni, skóciai 3-1.

A Ferencváros a kinti 1-1 után bármilyen győzelemmel továbbjut, bámilyen döntetlennel hosszabbításra kényszerül, bármilyen vereséggel kiesik.

A mérkőzést megelőző napon (a nemzetközi futballban használt terminológia szerint a -1M napon) Sztanyiszlav Csercseszov beszélt a játékosai állapotáról és az azeriekről alkotott képéről. A Fradi.hu-n olvashatóak szavai: „Úgy érzem, jót tett nekünk, hogy nem kellett játszanunk a hétvégén. Ennek köszönhetően az idegenbeli meccs után több időnk volt felkészülni a visszavágóra, szeretnénk, ha ez látszódna is majd kedden. Tudjuk, hogy nagy a tét. A legfontosabb, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, bárhogy is alakuljon a mérkőzés. Az UEFA részére korábban leadott listán már nem lehet változtatni, így nem lesz változás a keretben. Henry Wingo már a csapattal edz, remélem, a következő bajnokin bevethető lesz. Ryan Mmaee az idegenbeli meccs előtt is szerepelt a listán, csak az azerbajdzsáni beutazási szabályok miatt nem jöhetett velünk az első mérkőzésre, viszont a második csapatunkban pályára lépett. Kedden ott lesz a kispadon, bízunk benne, hogy segítségünkre lehet. Mats Knoester vasárnap edzett először a csapattal. Samy Mmaee-val hasonló a helyzet, ő külön tréningezett, ám még van 24 óránk, hogy bevethetővé váljanak.”

Abban az esetben, ha a magyar bajnok továbbjut, a cseh Viktoria vagy a moldovai Sheriff lesz az ellenfele. Az első mérkőzésen a plzeniek 2-1-re nyertek Chisinauban. Ha a Ferencváros „visszacsúszik” az Európa-ligába, a főtábláért az ír Shamrock Rovers vagy az északmacedón Skupi következik. Ebben a párban az első találkozót az írek 3-1-re megnyerték, a Fradi a győztessel játszana.

Kapcsolódó írásaink