Sport

Allyson Felix sokkolónak tartja a régi/új amerikai abortusztörvényt

Mialatt Indiana állam kormányzója, Eric Holcomb aláírtaa terhességmegszakítás szabályainak szigorításáról szóló törvényt (ami előtt az amerikai legfelsőbb bíróság júniusi döntése nyitotta meg az utat), egy amerikai világsztár, Allyson Felix sokkolónak és hátralépésnek nevezte a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát megszüntető legfelsőbb bírósági ítéletet.

Allyson Felix sokkolónak tartja a régi/új amerikai abortusztörvényt
Allyson Felix a 4x400 méteres amerikai vb-váltóban
Fotó: AFP/Patrick Smith

Allyson Felix, aki nemcsak világsztár atléta, de egy kislány édesanyja is, a Reuters hírügynökségnek kommentálta a helyzetet, mielőtt részt vett az Athleta sportruházati cég „Race for Change” című rendezvényén Los Angelesben. „Megpróbálunk előre lépni, és nem hátrálni” - fogalmazott a tizenegy olimpiai érem birtokosa, majd a „folytatnunk kell a munkát”-féle közhellyel tovább lépett.

Visszatérve Indianára, amely az államok közül elsőként élt az újraszabályozás lehetőségével, a terhességmegszakítás lehetősége csak bizonyos kivételek mellett marad meg. Ezek közé tartozik, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés útján jön létre, valamint megmarad az abortusz joga, ha az anya életét vagy egészségét fenyegeti veszély, illetve ha a magzatnál az élettel össze nem egyeztethető rendellenességet állapítanak meg.

A szavazás után Wendy McNamara republikánus képviselő újságíróknak Indiana államot a nemzet egyik legéletpártibb tagállamának nevezte.

Korábban Kansas államban ellenkező döntés született, a népszavazáson résztvevők többsége kiállt az abortuszjog alkotmányos védelme mellett.

Kapcsolódó írásaink

Hadsereggel az abortuszjogért

ĀA National Review amerikai konzervatív lap szerint a Biden-kormányzat olyan egyoldalú intézkedéseket fontolgat, amelyek szövetségi szintűvé tennék az abortusztörvényt, aláásva ezzel az Egyesült Államok demokráciáját