Sport

Halász Bence és öt magyar sporttársa veszi fel a kesztyűt két lengyel világsztárral

Kilenc férfi és nyolc női számmal, és rekord létszámú magyar sportoló indulásával hétfőn rendezik az év hazai atlétikai versenyét, a kelet-közép európai térség Continental Tour Gold sorozatából is kiemelkedő Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat. A végleges nevezési lista alapján 45 hazai atléta indul a székesfehérvári pénzdíjas nemzetközi sztárparádén.

Halász Bence és öt magyar sporttársa veszi fel a kesztyűt két lengyel világsztárral
Halász Bence az idei Eugene-i vb kalapácsvető döntőjében
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Magyar szempontból talán a legfontosabb szám a férfi kalapácsvetés, amelyben a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowicki és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek ellen hat magyar legény küzd, többek közt a vb-bronzérmes Halász Bence, aki épp a Eugene-i világbajnokságon dobta meg élete legjobbját, érte el a saját álomhatárát jelentő 80 métert és a negyvenéves olimpiai bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes Pars Krisztián mellett még indul Rába Dániel, Pásztor Bence, Varga Donát és Czeller Gábor is. A szám 15.30 órakor kezdődik, ezzel indul az M4 Sport közvetítése is.

Erős számunk lesz a női kalapácsvetés Gyurátz Rékával. Az U20-as világbajnoki ezüstérmesünk a friss világbajnok amerikai Brooke Andersennel mérheti össze magát, míg gerelyhajításban a 2016-os olimpiai bajnok horvát Sara Kolak is ellenfele lesz a hatszoros magyar bajnok Szilágyi Rékának.

Nem teszünk túl nagy terhet az idei 12.70 másodperccel magyar csúcstartó gátfutó Kozák Lucára azzal, hogy kiemeljük a női 100 méteres gátfutást. Két éve ugyanezen a versenyen második lett 12.71 mp-cel, és az idén is lesz kire ragadjon, indul a korábbi világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison. Igaz, a legjobb időket nézve Kozák magyar csúcsa csak a hetedik az erős mezőnyben.

Korábban már megírtuk a legnagyobb neveket (lsd. csatolt cikkünk), így most csak annyit ismétlésül, hogy a férfiaknál a legnagyobb név talán az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó svéd rúdugró Armand Duplantis, míg a nőknél a 400 méteres gát világcsúcstartója, a háromszoros világ- és kétszeres olimpiai bajnok amerikai Sydney McLaughlin, aki Eugene-ben 50.68 másodperces világcsúcsot futott és már csütörtök óta Magyarországon edz.

A Gyulai István Memorialra minden jegy elkelt.

A magyar indulók:


férfiak:
100 méter: Illovszky Dominik
200 méter: Pap Márk, Máté Tamás, Wahl Zoltán
400 méter: Molnár Attila
800 méter: Vindics Balázs, Huller Dániel, Kiss Gergő, Szögi István, Együd Máté
110 m gát: Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel
Diszkoszvetés: Huszák János, Szikszai Róbert
Magasugrás: Bakosi Péter, Horváth Csaba, Jankovics Dániel, Török Gergely
Rúdugrás: Nagy Marcell
Kalapácsvetés: Halász Bence, Pars Krisztián, Rába Dániel, Pásztor Bence, Varga Donát, Czeller Gábor


nők:
100 méter: Takács Boglárka
200 méter: Csóti Jusztina
800 méter: Bartha-Kéri Bianka, Ferencz Anna, Heffner Hedvig, Mohai Regina
100 m gát: Kozák Luca, Kerekes Gréta
400 m gát: Molnár Janka
Távolugrás: Nguyen Anasztázia, Lesti Diana, Farkas Petra, Endrész Klaudia, Rózsahegyi Bori
Kalapácsvetés: Gyurátz Réka, Németh Zsanett
Gerelyhajítás: Szilágyi Réka, Moravcsik Angéla, Kövér Fanni

Kapcsolódó írásaink