Sport

Aranyérmes a férfi kajak kettes 500 méteren

Fordult a kocka: míg korábban sokszor a női kajakosaink voltak az eredményesebbek a világversenyeken, a hétvégi kanadai vébén a férfiak: Kopasz Bálint az egyes után Nádas Bencével az új olimpia számban, K2 500 méteren is aranyérmes lett.

Aranyérmes a férfi kajak kettes 500 méteren
Nádas Bence és Kopasz Bálint remek hajrával győzött
Fotó: MKKSZ.hu

A 2024-es párizsi olimpián a kajak-kenusok a korábbi tizenkettő helyett már csak tíz számban versenyezhetnek, mert nemzetközi szövetség kivette a programból a korábban favorizált női és férfi kajak 200 méteres számait, s a férfi kajak négyesek nem 1000, hanem ötszáz méteres távon vetélkednek az érmekért. A változtatás hatása már a hétvégi kanadai Halifaxben rendezett világbajnokságon is érződött. A világ legjobbjai az olimpiai számokra összpontosítottak.

A tartalékos magyar válogatott – öt olimpia bajnokunk nem indult – elsősorban a nem olimpiai számokban jeleskedett. A legsikeresebb női szakágban – miközben Kozák Danutánék a tavalyi olimpia fáradalmait pihenték ki otthon – olimpiai távon a fiatalok nem szereztek érmet. A még junior korú Rendessy Eszter – aki 500 méteren hetedik lett – a gyengébb 1000 méteres mezőnyben ezüstérmet nyert. Különösen fájó volt, hogy a magyar számnak számító női kajak kettesek 500 méteres döntőjébe a Kiss Blanka, Lucz Anna párosunk nem került a döntőbe, viszont a nem olimpiai számban 200 méteren világbajnokok lettek. Sőt Lucz 200 méter egyesben még egy bronzérmet is nyert.

A hatodik helyen végzett női négyesünkről azt mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány: „A csapat tagjai közül többnek ez volt az első felnőtt világversenye. Hiszek abban, hogy ezekben a versenyzőkben sokkal nagyobb a potenciál, évek múlva sokkal jobb eredményeket fognak elérni.

A férfi kajak szakág, s az egész válogatott „megmentője” a 25 éves Kopasz Bálint lett, aki olimpiai győzelme után sem eresztett le, hanem nagyon keményen készült az idényre, amelynek aztán meg is lett az eredménye. A királyszámnak számító 1000 méter megnyerése után Nádas Bencével – akivel tavaly negyedik lett Tokióban – az új olimpiai számban, ötszáz méter kettesben is hatalmas hajrával győzött egy szuper erős mezőnyben.

„Az előfutamok után változtattunk a taktikán – árulta el Nádas –. Megbeszéltük, hogy a döntőben háromszáz méter után nem hirtelen, hanem fokozatosan váltunk iramot. Így a hajrára is megmaradt a lendületünk, s megelőztük a riválisainkat.”

Fáradt, de érthetően nagyon boldog volt Kopasz is. „Nagyon értékes győzelmet arattunk, hiszen a hosszabb és rövidebb távról is most ötszázra jöttek át a legjobb párosok. Fantasztikus az a siker, amely bizonyítja, hogy ennek a kettősnek van jövője” – mondta a háromszoros világbajnok, az algyői kajakkirály.

A férfi szakág szereplését „beárnyékolta”, hogy a Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összeállítású négyes a B döntőben is csak harmadik lett. „Eddig is tudtuk, hogy ebben a számban pár tizeden múlnak a helyezések. Van három kiemelkedő egység, de utánuk nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. Fejlődni kell, hogy jövőre olimpiai kvótákat tudjon szerezni az egység, ezen fogunk dolgozni" – mondta a kapitány.

Még jó, hogy nem ez a világbajnokság, hanem jövő évi lesz a válogató a párizsi olimpiára. Sok pihenőt nem kapnak versenyzőink, mert két hét múlva Európa-bajnokság lesz Münchenben.

Kőhalmi Emese aranyérmes kajak egyes 5000 méteren

Kőhalmi Emese címét megvédve aranyérmet szerzett kajak egyes 5000 méteren a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Kapcsolódó írásaink