Sport

Nem a sportolók tehetnek a háborúról

Májusban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját az olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál, akinek életkora miatt, negyven év után megszűnik a tagsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. A NOB tiszteletbeli tagja s a MOB tiszteletbeli elnöke azonban nem tétlenkedik, s büszke válogatott vízilabdázó unokáira.

Nem a sportolók tehetnek a háborúról
Negyven évig volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja Schmitt Pál
Fotó: AFP/Izsa Ferenc

– Hogyan telnek nyugdíjas napjai?

– Többet lehetek a családommal. A nyár nálunk a családi ünnepek időszaka. Hazajött Alexa lányom férjével és két gyerekével Amerikából, s közösen nyaraltunk Tihanyban. A bővebb, negyvenfős családi összejövetelt pedig a Lupa-szigeti nyaralónkban tartottunk. Feleségem, Katica is nagyon boldog, hogy együtt lehettünk három lányunk családjával.

– Nem bánja, hogy két unokája, Vigvári Vendel és Vince nem a pástot, hanem a medencét választotta?

– Nem, mert a vízilabda is remek sport. Először úsztak, majd kipróbálták a vízilabdát, s nagyon megszerették. Vendel 20, Vince 18 éves, s mindketten tagjai az Európa-bajnokságra készülő felnőttválogatottnak. Vendel játszott a horvátok elleni felkészülési mérkőzésen, s két gólt is dobott.

– Kijár unokái mérkőzéseire?

– Ha itthon játszanak, igen. Nagy szurkolóik vagyunk. Ezt persze nehezíti, ha egymás ellen játszanak, mert Vendel a Fradi, Vince az OSC játékosa. Különben mindig is kedveltem ezt a sikeres magyar csapatsportágat, s arra büszke vagyok, hogy a Kemény Dénes vezette magyar válogatott három olimpia győzelmekor, kétszer a NOB-tagjaként én adhattam át az aranyérmeket.

– Mi a különbség a NOB-tag és a NOB tiszteletbeli tagja közötti tisztségnek?

– A legújabb szabály szerint hetven év a NOB-tagság felső korhatára, de ez visszamenőleg nem érvényes. Én 1983-ban lettem a NOB tagja, amikor nyolcvan volt a korhatár, így negyven évig lehettem az olimpiai mozgalom vezetésének a tagja. Ez a tisztségem megszűnik, viszont mint tiszteletbeli tag továbbra is minden információt megkapok, vendégként részt vehetek a NOB kongresszusain, a téli és a nyári játékokon, viszont nem szavazhatok.

– Ha visszanéz, hogyan értékeli a negyven évet?

– A sikeres magyar sport elismerése, hogy mindig volt magyar tagja a NOB-nak, amivel nem minden ország büszkélkedhet. A 204 ország közül hatvanötnek van NOB-tagja. Megtiszteltetés volt negyven évig dolgozni az olimpiai mozgalomért. Az induláskor előnyt jelentett, hogy olimpiai bajnokként kerültem a vezetésbe. A munkámat segítette, hogy öt nyelven beszélek, így könnyebben tudtam kommunikálni.

– Mennyi az esélye, hogy lesz továbbra is lesz magyar tagja a NOB-nak?

– Hat éve két magyar tagja volt, mert az olimpiai bajnok Gyurta Dánielt a riói nyári játékon a sportolók megválasztották. A mandátuma nyolc évre szól, tehát a 2024-es párizsi olimpiáig. Mellette több jelölt is lehet, tehát megvan az esély arra, hogy továbbra is lesz magyar tagja a NOB-nak.

– Az olimpiai család eseményeit is jelentősen befolyásolja az ukrajnai háború, ami miatt az orosz és fehérorosz sportolók nem vehetnek részt a nemzetközi versenyeken. Ezért veszélybe került a részvételük a párizsi olimpián is.

– Ahogy mondani szokták, addig még sok víz lefolyik a Dunán. Remélem elkezdődnek az orosz és ukrán béketárgyalások, s befejeződik ez a szörnyű háború. Már a római jog is tiltotta a kollektív büntetést. Megrázó volt, amikor a pekingi téli paralimpára érkező fogyatékos orosz sportolókat hazaküldték, mintha ők tehetnének a háborúról. Hiszek az olimpiai mozgalom béketeremtő erejében, s így abban is, hogy az orosz és fehérorosz sportolók versenyezhetnek két év múlva Párizsban.

Kapcsolódó írásaink