Sport

A pihenő pillangó

Egy olyan kép nyert a sportfotók nemzetközi versenyében, amelyen egy pillangó szállt le pihenni a japán teniszező Oszaka Naomi bal kezének ujjhegyére mérkőzés közben. A törékeny állat a kék kemény borítás árnyképén tökéletesen élesen látszik.

A pihenő pillangó
Oszaka Naomi a 2021-es Australian Openen egy pillangóval
Fotó: David Gray/World Sports Photography Awards

A felvételt a 2021-es Australian Openen készítette a Reuters ausztrál fotósa, David Gray a négyszeres Grand Slam-győztes japán teniszezőről, aki játék közben, vélhetően épp adogatás fogadáshoz készülődött.

„Lélegzetelállító pillanatkép – jellemezte a képet Simon Burton, a világ sportfotósai számára kiírt verseny társalapítója. – A sportfotók nagyon különleges pillanatokat képesek megörökíteni, sőt valamit még azon túl is, mert mindig van bennük valami váratlan. Arra késztetnek, hogy újra és újra rájuk pillants” – összegezte Burton.

A versenyre – amelyet harmadszor rendeztek meg – hétezernél is több pályázat érkezett a világ minden tájáról a 23 kategóriában, köztük amerikaifociban, kosárlabdázásban, kerékpározásban, szertornában és labdarúgásban.

A kategóriagyőztesek közt volt – a BBC oldala alapján – többek közt a glasgow-i Ian MacNicol fotója Caeleb Dressel úszóról, a londoni Samuel Barnes három az egyben képe egy paralimpiai távolugrónőről és többek közt a The Sunnak dolgozó, többszörös díjnyertes Richard Delham felvétele egy meg nem nevezett női ökölvívó vérben úszó arcáról.

Kapcsolódó írásaink