Sport

A motorsport visszatérhet az olimpiára

A krikett, a karate és a motorsport is felkerült arra a várólistára, amelyről néhány sportág bemutatkozhat vagy visszatérhet a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

A motorsport visszatérhet az olimpiára
A motorosok 128 év után versenyezhetnek újra az olimpián
Fotó: AFP/Vicent Jannik

A három sportág mellett a baseball-softball, a lacrosse, a break, a kick-box, a fallabda is engedélyt kapott arra, hogy a sportprogram felülvizsgálatához pályázati kérelmet nyújtsanak be. Az Insidethegames.biz honlap információja szerint a szambó, a flying disc és a teqball – amelyek mind érdeklődtek a 2028-as olimpián való részvétel iránt –, nem kerültek fel a várólistára.

A krikett és a motorsport utoljára az 1900-as olimpián szerepelt, míg a férfi baseball és a női softball 2020-ban visszatért az olimpiára, miután 2012-ben és 2016-ban nem vehetett részt a londoni és riói játékokon. A baseball és a softball nem szerepel a 2024-es párizsi olimpia programjában, míg a break bemutatkozhat. A listára kerül ugyan az amerikai futball is – amely 1904-ben és 1932-ben már bemutató sportág volt – de a létszámgondok miatt kevés az esélye a programba kerülésre.

A költségek csökkentésének elve alapján 2028-as olimpián összesen 10 500 sportoló vehet részt. Huszonnyolc sportágat már megerősítettek a programban, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint az ökölvívás, a súlyemelés és az öttusa bizonyos feltételekkel maradhat.

A Los Angeles-i nyári játékok végleges programjáról a NOB jövő évi mumbai ülésén dönt. A 2028-as olimpia a tervek szerint július 14-én kezdődik, és július 30-án zárul, ami a legkorábbi időpont az 1924-es játékok óta, amelyet július 5-én nyitottak meg.

Kapcsolódó írásaink