Sport

Traoré volt csapata is lehet a Fradi ellenfele a BL-főtábláért

Ha a zöld-fehérek túljutnak a Qarabaqon, a Sheriffet vagy a Viktoria Plzent kapják

Már az egész ország tudta, melyik két csapat egyikével játszhat a Ferencváros labdarúgó-csapata a BL főtáblájáért – ha megteszi az addig még hátralévő egy lépést –, csak éppen az érintett játékosok nem. (Már legalábbis, ha nem volt valamelyiküknek olyan internetje, ami a repülőgépen is használható.) A csapat ugyanis a keddi sorsolás idején éppen repült Baku felé.

Traoré volt csapata is lehet a Fradi ellenfele a BL-főtábláért
Adama Traorét kétmillió euróért igazolta a Ferencváros a Sherifftől
Fotó: MTI

Reggel még egy közös étkezés várt a csapatra, aztán elindult a társaság az azeri fővárosig tartó, jó hosszú repülésre. Az út tényleg hosszú, de rövidebb ahhoz képest, ami nagyjából egy hónapja, Kazahsztán felé várt a csapatra. Mindazonáltal remélhető, hogy nem veszít a társaság a frissességből, a délutáni, könnyed átmozgató edzés is ezt segítette.

Érdemes minden részletre figyelni: a légiósokkal és honosított játékosokkal is megerősített azeri bajnok nem könnyű ellenfél. Miután a Ferencvároshoz hasonlóan már a Qarabag is biztosította a helyét a 2022-es őszi csoportkörök valamelyikében, kijelenthető, sorozatban kilencedszer is főtáblás valamelyik európai sorozatban.

A mérkőzés, amelyet az immár az azeri bírólegendáról Tofiq Bahramovról elnevezett, régi Köztársasági Stadionban rendeznek, alighanem telt házat vonz majd, ami körülbelül harmincezer nézőt jelent. Ez a főváros és egyben az ország második legnagyobb stadionja, de a magyar válogatott legutóbb, 2019-ben nem ebben, még csak nem is a repülőtérhez közeli Olimpiai Stadionban (Eb-színhely volt 2021-ben), hanem az úgynevezett Bakcell Arénában játszott. Mindazonáltal van róla emléke magyar futballistáknak, az 1996-os vb-selejtezőt és az 1998-as Eb-selejtezőt is ott rendezték az azeriek.

Jó lenne, ha a Ferencváros tudna gólt szerezni Bakuban, de az új szabály szerint az idegenben elért találatok nem számítanak duplán, a 0–1 ugyanolyan eredmény, mint a 3–4.

A fradisták közül egyelőre mindenki a Qarabaq elleni párharccal, a szerdán, magyar idő szerint 18 órakor kezdődő, első találkozóval és a jövő keddi visszavágóval foglalkozik, de immár azt is tudjuk: amennyiben a zöld-fehérek továbbjutnak, akkor egyrészt biztos legalább az Európa-liga csoportköre a számukra, másrészt vagy a moldovai színekben induló Sheriff Tiraspollal, vagy a cseh bajnok Viktoria Plzennel találkoznak.

Nehéz lenne a két csapat között erősorrendet felállítani, de az elmúlt időszakban a Sheriff volt a sikeresebb, mint emlékezetes, tavaly ősszel a Real Madridot és a Sakhtar Donetsket is legyőzte a BL főtábláján. Ám a Sheriff már nem ugyanaz a Sheriff, a végső győztest a Bernabéuban legyőző gólt szerző, luxemburgi Thill kölcsönszerződése lejárt, Adama Traoré, a legjobb játékos pedig kétmillió euróért éppen a Ferencvároshoz igazolt. Érdekes, hogy az orosz–ukrán háború miatt az UEFA nem engedélyezi, hogy a Sheriff Tiraspolban rendezze a hazai mérkőzéseit, így Chisinauban játszik.

A cseh bajnok nagyon magabiztosan, 7–1-es összesítéssel ejtette ki a finn Helsingin JK-t, az elmúlt évtizedet tekintve a cseh liga kiemelkedően legsikeresebb csapata. 2018-ban a BL főtábláján játszhatott, azóta viszont nem „érte meg” az őszi szakaszt.

Az UEFA azt is kisorsolta, hogy amennyiben a Ferencváros kiesik a Qarabag ellen, az Európa-liga főtáblájáért az ír Shamrock Rovers, vagy az észak-macedón Shkupi lesz az ellenfele. 

Az is kiderült, hogy a Konferencia-ligában a MOL Fehérvár továbbjutása esetén az 1. FC Kölnnel, a Kisvárda pedig az osztrák Wolfsberger AC-val vagy a máltai Gzira Uniteddel találkozik. Mindkét csapatnak addig még kell tennie egy lépést, a 3. selejtezőkörben a Fehérvár a moldovai Petrocub Hincesti-vel, a Kisvárda a norvég Moldéval mérkőzik.

Kapcsolódó írásaink