Sport

Szájkarate ukrán módra

Az ukrán Jaroszlava Mahucsih először kijelentette, nem akar gyilkosokat látni az atlétikai pályákon, aztán felpanaszolta, hogy riválisa és egykori példaképe, az orosz Marija Laszickene nem írt neki levelet, aztán amikor mégis, akkor meg az volt a baj, hogy túl későn.

Szájkarate ukrán módra
Jaroszlava Mahucsih Eugene-ben
Fotó: AFP/Hervio Jean-Marie

Az ukrán Európa-bajnok magasugrónő, Jaroszlava Mahucsih keresetlenül kiosztotta a eugenei-i atlétikai világbajnokságon (is) a versenyről az oroszok háborúja miatt eltiltott legnagyobb riválisát, a háromszoros világbajnok, olimpiai bajnok orosz Marija Laszickenét.

Laszickene és Mahucsih, a tokiói olimpiai arany- és bronzérmese
Laszickene és Mahucsih, a tokiói olimpia arany- és bronzérmese
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Egyáltalán nem sajnálta, amiért Marija az Egyesült Államokban nem védhette meg a címét, mondván, semmilyen együttérző levelet nem kapott orosz sporttársától az elmúlt hónapokban, pedig hogy felnézett rá korábban.

„Három hónap is eltelt, mire Marija Laszickene levelet küldött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak, de abban nem írt semmi másról, mint a saját panaszáról, hogy nem versenyezhet. Nekem egy sort se írt! No igen, a vb után megkeresett, de mit számít az ilyen késve, amikor már annyi interjút adtam?” – módosította álláspontját az ukrán, aki Laszickene távollétében aranyesélyes volt, de ismételten csak vb-ezüstre futotta, ezúttal az ausztrál Eleanor Patterson verte meg.

Mahucsih beismerte, hogy ebben a levélben az orosz magasugrónő kifejezte aggodalmát értük és a szituáció miatt. „De ettől nem lett könnyebb. Öt hónap eltelt. Milyen párbeszédet tudnánk ezek után folytatni?!” – összegezte Mahucsih, aki korábban azt a sommás véleményét is világgá kürtölte, hogy nem akar gyilkosokkal egy pályán versenyezni. Mintha az atléták közül bárki is vádolható lenne ilyesmivel...

És egyébként sem igaz, hogy Laszickene ne fejezte volna ki szimpátiáját az ukrán sportolókkal szemben, Bachnak írt levelével párhuzamosan azt nyilatkozta: „Magasugrásban a fő versenytársaim az ukránok. De nem tudnám, hogyan nézzek a szemükbe, vagy mit mondjak nekik. Ők és családjuk azt tapasztalják, amit egyetlen embernek sem lenne szabad.”

Kapcsolódó írásaink