Sport

A rúdugrók csatája vb-színvonalat ígér a Gyulai Memorialon

Újabb olimpiai és világbajnokok részvételét jelentették be a jövő hétfőn sorra kerülő Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

A rúdugrók csatája vb-színvonalat ígér a Gyulai Memorialon
Gianmarco Tamberi, a magasugrás olimpiai bajnoka imád Magyarországon versenyezni – ezúttal is itt lesz
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A Magyar Atlétikai Szövetség arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban további világklasszisok érkezése vált biztossá a jövő hétfői Gyulai-emlékversenyre, olyanok, mint Shericka Jackson, Kendra Harrison, Joe Kovacs, Renaud Lavillenie és Alison Dos Santos.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó verseny a férfi rúdugrás lesz, amelyben a eugene-i világbajnokság óta 6,21 méterrel világcsúcstartó svéd Armand Duplantis számos ellenfelet kap. Itt lesz a korábbi világrekorder és olimpiai bajnok francia Lavillenie, a 2016-os riói olimpián aranyérmes brazil Thiago Braz, valamint a tavaly Tokióban és idén a vb-n is ezüstérmes amerikai Christopher Nielsen.

Armand Duplantis a szerepléseit immár hagyományosan a barátnőjének adott csókkal ünnepli, ezt tette Eugene-ben is
Armand Duplantis a szerepléseit immár hagyományosan a barátnőjének adott csókkal ünnepli, ezt tette Eugene-ben is
Fotó: AFP/Christian Petersen

A váltóban olimpiai és világbajnok jamaicai sprinter, Shericka Jackson minden idők második leggyorsabb idejével, 21.45 másodperccel nyerte meg a 200 métert idén Eugene-ben, Székesfehérváron is kedvencén, a hosszabbik sprinttávon fut. A 400 méteres gátfutás idei világbajnoka, a brazil Alison Dos Santos ezúttal 400 méteren síkon indul, női 100 m gáton pedig – többek között Kozák Luca mellett – rajthoz áll a korábbi világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison is.

Izgalmas számnak tűnik a férfi magasugrás, ahol az olimpiai bajnok olasz Gianmarco Tamberi kihívói között ott lesz a 2007-ben világbajnok bahamai Donald Thomas, a vb- és Eb-ezüstérmes ukrán Andrij Procenko és az Eb-címvédő német Mateusz Przybylko is. Súlylökésben a kétszeres világbajnok amerikai Joe Kovacs és honfitársa, az újdonsült vb-bronzérmes Josh Awotunde is a 22 méter feletti dobók táborát erősíti majd.

Női kalapácsvetésben a jelenlegi legjobb magyar, Gyurátz Réka mellett elindul a friss világbajnok amerikai Brooke Andersen is, míg gerelyhajításban a 2016-os olimpiai bajnok horvát Sara Kolak is ellenfele lesz Szilágyi Rékának.

Az augusztus 8-i verseny házigazdája Székesfehérvár. A verseny hivatalos oldala a Gyulaimemorial.hu.

Kapcsolódó írásaink

Szájkarate ukrán módra

ĀA háromszoros világbajnok orosz magasugrónő távollétében sem tudott győzni Jaroszlava Mahucsih