Sport

Gyilkos lett a mongol nemzeti hős

Tizenhat év börtönbüntetésre ítélték gyilkosságért az olimpiai bajnok cselgáncsozót, a Mongol Nemzeti Olimpiai Bizottság (MNOC) volt elnökét, Naidangiin Tüvshinbayart.

Gyilkos lett a mongol nemzeti hős
A budapesti világbajnokságon Naidangiin Tüvshinbayar bronzérmes lett
Fotó: AFP/Kissbenedek Attila

Fényes karriert futott be 2020. április 2-ig a cselgáncsozó Tüvshinbayar, aki 2008-ban a pekingi olimpián győzött a plusz 100 kilósok súlycsoportjában, és Mongólia első olimpiai aranyérmese lett. A történelmi siker után 2012-ben a londoni olimpián ezüstérmes lett, a 2017-es budapesti világbajnokságon bronzérmet nyert.

Az Insidethegames.biz beszámolója szerint a Munka hőse kitüntetés 36 éves birtokosát 2020-ban megválasztották az MNOC elnökének, és hazájában hősként tisztelték. Egy éve április másodikán viszont részegen egy súlyos tárggyal bántalmazta egyik legjobb barátját, Erdenebileg Enkhbat dzsúdóstársát, akit súlyos agysérülésekkel kórházba szállítottak.

Tüvshinbayart súlyos testi sértés miatt 20 nap börtönbüntetésre ítélték, de miután Enkhbat 2021. december 24-én az agysérülés következtében meghalt, gyilkosság miatt emeltek vádat az olimpiai bajnok ellen, aki lemondott elnöki tisztségéről. Az egész nemzetet megrázó perben az ulánbátori bíróság Tüvshinbayart 16 év börtönbüntetésre ítélte a halált okozó testi sértésért.

Kapcsolódó írásaink