Sport

A legjobb, a legszerencsésebb és a leginkább támogatott nyerte az Eb-t

Az angol női válogatott 2-1-re legyőzte a németeket a döntőben

Ami nem sikerült a férfiaknak, sikerült a hölgyeknek – röviden így is össze lehetne foglalni angol szempontból a vasárnap befejeződött női labdarúgó Európa-bajnokság történéseit. A „háromoroszlánosok” – akiket a szövetségi címerben viselt oroszlánok után Lionessesnek becéznek, valljuk be, magyarul elég sután hangzik a Nőstény Oroszlánok – a németek elleni hosszabbításos döntőben elnyerték a trófeát.

A legjobb, a legszerencsésebb és a leginkább támogatott nyerte az Eb-t
Chloe Kelly így ünnepelte az Eb-t eldöntő gólját. A mezlevételhez egy korábbi ikonikus példa adta a mintát: az amerikai Brandi Chastain a 2009-es vb-döntőben bemutatott gólöröme ihlette
Fotó: Franck Fife / AFP

Szemben a férfi csapattal, amely az olaszok elleni fináléban, a telt házas Wembleyben tizenegyesekkel kikapott az olaszoktól 2021 nyarán, a hölgyek megszerezték az angol labdarúgás első nagy trófeáját válogatott szinten, az 1966-os férfi világbajnokság megnyerése óta.

Mondjuk úgy, hogy az egész tornát tekintve semmiképpen sem voltak a játékvezetők ellenségei – az egyenes kieséses szakaszban háromszor is nagyon kedvező döntést hozott számukra a VAR), de nem érdemtelenül nyertek. Még akkor sem, ha a fent említett segítségeket elemzők betudták annak, hogy az UEFA számára fontos az angol siker, hiszen az elmúlt években egyetlen más ország, egyetlen más szövetség sem tett annyit a női labdarúgás fejlesztéséért, a nagy klubok integrálásáért, mint Anglia, illetve az FA. Az angol hölgyek Eb-csúcsot jelentő gólszámot termeltek (22), s a torna során egyetlen percet sem játszottak hátrányban. Közülük került ki a torna legjobb játékosa és egyben gólkirálya (Beth Mead) – miközben ami másnak balszerencsét jelentett, nekik szerencsét. A spanyolok elveszítették két legjobb játékosukat, köztük a világ legjobbjának választott Alexia Putellast a torna előtt, a németek legjobbja, s egyben az Európa-bajnokság társgólkirálya, Alexandra Popp pedig nem tudott játszani a döntőben, miután a bemelegítésnél megsérült.

De ettől még Anglia okkal ünnepli az övéit, nem fukarkodva a magasztaló jelzőkkel sem. „Anglia történelmet írt azzal, hogy megnyerte első nagy női tornáját, a 2022-es Európa-bajnokság drámai döntőjében régi riválisa, a nyolcszoros bajnok Németország ellen a Wembleyben. A csereként beálló Chloe Kelly egy szöglet után piszkálta a kapuba a labdát, így a 87 192 fős rekordközönség őrületbe bódult, tíz perccel a hosszabbítás vége előtt. Kelly megvárta a gól megerősítését, mielőtt levette a pólóját, és a feje körül lengette, miközben csapattársai egy pillanatra felemelték. Az angol futballtörténelem egyik monumentális napján Sarina Wiegman csapata megmutatta, hogy mindenben kiállja a versenyt az erős és fizikális német csapattal” – írta a BBC-t tudósító Emma Sanders.

Ez a gól döntötte el a 2022-es női labdarúgó Európa-bajnokságot. Szerzője Chloe Kelly
Ez a gól döntötte el a 2022-es női labdarúgó Európa-bajnokságot. Szerzője Chloe Kelly
Fotó: Justin Tallis / AFP

„Anglia egy ideje siránkozik a futball hazaérkezéséről – de a nyomorúság terméketlen évei után végül az ujjongó Wembley-ben ez sikerült, amikor a Lionesseket Európa-bajnokokká koronázták. Anglia csodálatos oroszlánjai a 2022-es Európa-bajnokság bajnokai lettek, és bebiztosították helyüket a történelemben. Az angol nők megnyerték első jelentősebb trófeájukat. Egy angol felnőtt labdarúgó-válogatott 56 év után megszerezte első jelentős trófeáját. Azon a napon, amikor 87 192-en zsúfolódtak össze a Wembleyben, ami minden idők UEFA-tornarekordja, Sarina Wiegman edző és játékosai legendává váltak. Ez volt a felejthetetlen 2022-es Európa-bajnokság megkoronázása. A női futball – a legjobb értelemben – soha többé nem lesz ugyanaz, mint volt. Wiegman szavaival élve: Megváltoztattuk a társadalmat.” – írta Phil McNulty, a BBC vezető labdarúgó-elemzője.

Az angol női válogatott hétfő délután 13.40-től a Trafalgar Square-en ünnepli az Eb-győzelmet, a BBC One élőben közvetíti.

Európa-bajnoki döntő. Anglia–Németország 2-1, hosszabbítás után.

Kapcsolódó írásaink