Sport

Királynőt koronáztak a Szép lányok-csúcson

Kellemetlen, hegyi részhajrával és befutóval tűzdelt versennyel ért véget az első női Tour de France. Az utolsó, nyolcadik napon 123,5 kilométert kellett tekerniük az országúti kerékpárosoknak Lure és a hosszú nevű La Super Planche des Belles Filles közt.

Királynőt koronáztak a Szép lányok-csúcson
Annemiek van Vleuten a záróetap győztese
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

A hajráetap a Szép leányokról elnevezett csúcsig a sárgában tekerő és összetettben éllovas Annemiek van Vleutennek örömfellépés volt. Fizikailag megerőltető, de hatalmas siker. Az utolsó 7 kilométeren megújuló holland nagyon sokat vert a mezőnyre, és nem elég, hogy sárgában etapot nyert, de a legjobbkor tette: megszerezve ezzel a Tour-trófeát is. A Movistar olimpiai és világbajnok országúti kerékpárosa immár nemcsak Vueltát és három Girót nyert, de történelmi női Tourt is – abszolút királynője a sportágnak.

Objektum doboz

Pedig az utolsó napon ráhozta a frászt a csapatára, többször is kerékpárt kellett cserélnie, de ez is belefért, nagyon meg akarta nyerni ezt a versenyt.

A második harminc másodperc hátránnyal a pöttyösben tekerő – hegyi menő – honfitárs, Demi Vollering (SD Worx) lett, míg Silvia Persico (Valcar) ért be további egy perc múlva harmadikként a hegyi célba, és ezzel egy helyet javított összetettben is, és ötödik lett. Vollering viszont összetettben is másodikként zárt. A francia szervezőket dicséret illeti, amiért a férfiak 21 naposa után a nők 8 napos versenyét is sikeresen megrendezték.

Kapcsolódó írásaink