Sport

A Ferencváros az új NB I.-es idény első számú esélyese

Öt klub is új vezetőedzővel vág neki a ma kezdődő NB I.-es idénynek. Az átigazolási időszakban a legerősebb lett még erősebb, a Ferencváros szerződtette a legértékesebb játékosokat. A tizenkettes mezőnyben négy fővárosi, négy kelet-magyarországi és négy nyugat-magyarországi csapat van.

A Ferencváros az új NB I.-es idény első számú esélyese
Adama Traoré az NB I. legértékesebb nyári szerzeménye
Fotó: MTI

A Ferencváros – noha Miha Blazic eligazolt a francia élvonalba, az Angers-hez – erősödött a nyáron, mégpedig Adama Traoré, Mats Knoester, Xavier Mercier és Rasmus Thelander érkezésével.

Ha Ryan Mmaee és Olekszandr Zubkov felépül (és az ukrán marad), tényleg minden posztra két, szinte azonos képességű játékos áll Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző rendelkezésére: Dibusz (Bogdán) – Botka (Wingo), S. Mmaee (Kovacevic), Knoester (Thelander), Civic (Pászka) – Esiti (Besic) Laidouni (Vécsei) – Zachariassen (Mercier) – Traoré (Zubkov), Boli (R. Mmaee), Tokmac (Bassey), s még ott van Auzqui, Marquinhos, Sigér, Loncar, a sikerkorszak kezdete óta talán még soha nem volt ilyen bő a keret.

A MOL Fehérvár is erősített, ha mindenki egészséges, van lehetősége rotálni Michael Borisnak. A Qabala elleni két kupamérkőzésen Kovács D., Nego, Szerafimov, Stopira, Sabanov, Heister, Hangya, Rúben Pinto, Lednyov, Bumba, Bamgboye, Makarenko, Fiola, Dárdai, Petrjak, Zivzivadze, Kodro, Kojnok és Rus is játszott, közülük a román válogatott Adrian Rus valószínűleg a napokban Olaszországba távozik. De még tagja a keretnek a Spanyolországból megszerzett Peter Pokorny, a Romániából visszatért Lyes Houri, s természetesen a keret tagja a második számú kapus, Emil Rockov.

A Kisvárdát Török László, a Paksot Waltner Róbert, a Debrecent Joao Janeiro, a ZTE-t Ricardo Moniz, a Bp. Honvédot Tam Courts irányítja. A korábban a KTE-nél az élvonalban is dolgozó Török László az elmúlt időszakban a Kisvárda korosztályos csapatainál dolgozott. Waltner Róbert áprilisban mondott fel Zalaegerszegen, ő veszi át Bognár György helyét Pakson. Nem könnyű a feladat: a zöld-fehérek az elmúlt két idényben minden más csapatnál több gólt szereztek. Igaz, az első szezon végén elveszítették Hahn Jánost, most pedig Ádám Martint is.

A portugál Joao Janeiro tavaly ősszel Kisvárdán kezdte el magyar élvonalbeli karrierjét, aztán családi okokból Dunaszerdahelyre ment. Most a DVSC-nél tér vissza az NB I.-be. Talán minden edzőváltás közül a legmeglepőbb a zalaegerszegi volt. Nyilván nem az a része, hogy a beugróként gyengén teljesítő Molnár Balázs nem folytatja a csapat élén, hanem, hogy kilenc év után Ricardo Moniz, a Ferencváros korábbi holland edzője visszatért a magyar labdarúgásba.

Vélhetően a meghiúsult tulajdonosváltással is összefüggésben van, hogy az Újpest a vesztese lett az átigazolási időszaknak. Beridze, a kölcsönvett Zivzivadze, Mitrovics, Kutrupisz, Szakály és Kádár is távozott. Ráadásul Croizet megsérült.

Jobb a Vasas mérlege. A piros-kékek megszerezték Novothny Somát, Hidi Patrikot, Dombó Dávidot, Géresi Krisztiánt, Barát Botondot és Deutsch Lászlót is. Sőt, az idénynyitó napján Holender Filipet is. A Pakshoz hasonlóan az angyalföldiek is kizárólag magyar játékosokkal vágnak neki az idénynek. A három kapus (Jova, Dombó, Uram), összeállítható egy nagyon rutinos, többségében korábbi válogatott játékosokból álló csapat: Baráth, Litauszki, Otigba, Holender – Berecz, Pátkai, Vida – Radó – Novothny, Bobál G., s még beírható lett volna a névsorba, például, Márkvárt, Deutsch, Silye, Pekár, Hidi, Géresi, Feczesin, Zimonyi, csak a legrutinosabbakat említve.

Kuttor Attilának, a vezetőedzőnek a korábbi munkáját ismerve, ez legalább egy erős középcsapatot ígér. Sőt…

Péntek

Bp. Honvéd–Zalaegerszegi TE FC 20.00


Szombat

Kecskeméti TE–Vasas FC 17.45

Újpest FC–Mezőkövesd 20.00


Vasárnap

Kisvárda–Debreceni VSC 15.45

Paks–MOL Fehérvár FC 18.00

Ferencváros–Puskás Akadémia FC 20.30

Kapcsolódó írásaink