Sport

Fogolycserével szabadulhat a drogcsempész olimpiai bajnok kosárlabdázónő

Úgy fest, hogy az Oroszországban drogcsempészés miatt börtönbe került amerikai kosárlabdázónő, a kétszeres olimpiai bajnok, WNBA-játékos Brittney Griner segélykérő levele célba ért. Az amerikai külügyminiszter beismerte, a Biden-adminisztráció „jelentős ajánlatot” tett két amerikai fogoly hazahozatalára.

Fogolycserével szabadulhat a drogcsempész olimpiai bajnok kosárlabdázónő
Bilincselve viszik a kihallgatásra Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnokot
Fotó: AFP/Natalia Kolesnyikova

Brittney Griner esete a hazai médiában is közismert. Az amerikai válogatott kosárlabdázót február óta tartják őrizetben, amiért a 31 éves sztár hasisolajat tartalmazó vape-patronokkal próbálta elhagyni Moszkvát. A drogcsempészt a reptéren csípték el, és azonnal őrizetbe vették. Majd hagyták kicsit összezuhanni. A tárgyalása július 7-én kezdődött meg, és ezen Griner bűnösnek vallotta magát, de tagadta, hogy szándékosan sértett volna törvényt. Azt mondta, kapkodva pakolt, és a patronok véletlenül kerültek a táskájába…

Aztán a 10 év letöltendő börtön fenyegető árnyékában levelet írt Joe Biden amerikai elnöknek.

„Tisztában vagyok vele, hogy mennyi mindennel foglalkozik, de kérem, ne feledkezzen meg rólam és a többi amerikai fogvatartottról. Először szavaztam 2020-ban, és Önre szavaztam. Hiszek Önben. Ahogy itt ülök egy orosz börtönben egyedül a gondolataimmal a családom, a barátaim és az olimpiai mezem nélkül, teljesen védtelenül, valósággal rettegek, hogy talán örökre itt maradok.”

Na erre jelent meg most a világsajtóban Antony Blinken amerikai külügyminiszter pár mondata, amely szerint a Biden-adminisztráció „jelentős ajánlatot” tett két amerikai fogoly hazahozatalára Oroszországból.

Griner, rács mögött
Griner rács mögött
Fotó: AFP/Alexander Zemlianichenko

A jelentések szerint Moszkva érdeklődik a kosárlabdasztár, Brittney Griner és az elítélt orosz fegyverkereskedő Viktor Bout cseréje iránt. A körvonalazódó megállapodás részletei azonban titkosak, és ez nem csoda, hiszen Blinken és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai háború kezdete óta nem beszéltek egymással.

A Fehér Ház ugyan nem közölt részleteket, de a CNN szerint az Egyesült Államok azt reméli, hogy Boutért cserébe két amerikait is kaphatnak fogolycserével. Grinert és egy bizonyos Paul Whealant, akit 2020-ban ítéltek el 16 évre kémkedésért. A New York Times azt írja, az Egyesült Államok a fegyverkereskedő Boutért cserébe kért profi kosaras és Whealan ügyében Joe Biden döntése.

A BBC idézi Viktor Bout ügyvédjét, aki a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, nem tudja kommentálni az ügyfelével kapcsolatos legfrissebb híreket, de ez meg is változhat hamarosan. Bout felesége ugyanitt azt nyilatkozta, hogy nem tud az orosz fegyverkereskedő és a két amerikai cseréjéről.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby viszont megerősítette az ajánlattételt, de megjegyezte, Oroszország egyelőre nem kötelezte el magát a kényes ügyben, aminek napvilágra kerülése kockázatokat rejt magában. „Nem segít hazajuttatni őket, ha nyilvánosan tárgyalunk” – mondta Kirby.

Kapcsolódó írásaink