Sport

Magyar Nagydíj – versenyre készen

A sebesség birodalma. Így hirdeti magát a mogyoródi Hungaroring. A pálya, ahol az év egyik legnagyobb hazai sportrendezvénye, az idei világbajnoki sorozatban tizenharmadik Forma–1-es futam következik a hétvégén.

Magyar Nagydíj – versenyre készen
A verseny 37. alkalommal tér vissza a Hungaroringre
Fotó: intertongroup.com

A birodalom – amely múlt vasárnap még Franciaországban, Le Castelletben állt – átköltözött. Már elfoglalták a helyüket a motorhome-ok, felépültek a versenyistállók paddockjai, kiszolgáló terei, s a versenypálya is készen várja a csütörtöktől vasárnapig tartó áradatot, a világszínvonalú versenyt.

A sorozat 37. alkalommal tér vissza a Hungaroringre. A magyar pálya Monza után a második azon versenyek sorában, amelyek megszakítás nélkül rendeznek futamot a világbajnoki sorozatban!

Bottas és Hamilton sajtótájékoztatója a Mercedes boksznál a 2021-es Magyar Nagydíj előtt
Bottas és Hamilton sajtótájékoztatója a Mercedes boksznál a 2021-es Magyar Nagydíj előtt
Fotó: AFP/Florion Goga

Az idén is csaknem 1200 rendőr segíti a Magyar Díj biztonságos lebonyolítását – közölte a rendőrség a honlapján. Miként azt is, hogy a rendezvényre kilátogatók számoljanak azzal, hogy a beléptetés a nagy érdeklődésre tekintettel hosszabb időt vesz igénybe.

A 37. Magyar Nagydíjat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság biztosítja, de a munkát a Készenléti Rendőrség, a Heves és Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is segítik, együttműködve a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományával, és az osztrák motoros rendőrökkel. A helyszínen lovas, kutyás, motoros és segway-t használó rendőrök is szolgálatot teljesítenek, a forgalmat pedig helikopterről is figyelik.

A pálya melletti parkolóban csütörtökön déltől rendőrtábor működik, az irányító parancsnokok innen felügyelik és koordinálják a rendőri állományt. A ring környezetében lévő forgalomkorlátozásokról a rendőrség honlapján lehet tájékozódni, egy külön menüpont alatt..

Magyar Nagydíj plakát
Az idei Magyar Nagydíj plakátja
Fotó: hungaroring.hu


A rendezvény csütörtök 16 órától boxutca-látogatással kezdődik, az erre jegyet váltó nézők kis csoportokban 19 óráig kukucskálhatnak be a versenyistállók otthonába. Már ekkortól lehetnek ideiglenes forgalomkorlátozások.

Péntektől vasárnapig délelőttönként a ring közvetlen közelében lévő utakat a pálya felé egyirányúvá teszik, az edzéseket és a versenyt követően pedig fordítva, a pályától kifelé haladva lesznek egyirányúsítva az utak.

A szabálytalanul megálló autókat elszállítják.

A korábbi évekhez képest újdonság a „Gratis 2-es és 3-as” parkolóhely, ahonnan 5-10 perc sétával elérhetők a pálya különböző bejáratai. Tömegközlekedéssel a H8-as (gödöllői) HÉV-el is ki lehet jutni a helyszínre. A HÉV Kerepesi megállójától ingyenes buszok szállítják a látogatókat a Hungaroring 3. számú kapujáig, ahonnan minden nézőtéri hely kényelmesen elérhető.

A Forma–1-es szabadedzések pénteken 14, illetve 17 órától, szombaton 13 órától lesznek, az időmérőt szombaton 16 órától tartják. Vasárnap nyolc órától lesz kapunyitás, a Forma–3-as és Forma–2-es versenyeket követően a Forma–1-es pilóták parádéja 13 órakor kezdődik, a Magyar Nagydíjat 15 órakor indítják.

A versenyzőkről ilyenkor még keveset tudni. Carlos Sainz szerdán még biztosan az olaszországi Maranellóban volt, a Twitteren megjelent, hogyan focizgat a mérnökével.

Objektum doboz

A Formula–1 hasonló oldala Sebastian Vettel 2014-es hungaroringes megpördülését és kigyorsítását mutogatja. Meg Fernando Alonso első nagydíj-győzelmét 2003-ból, akkor – 22 évesen és 26 naposan – a legfiatalabb futamgyőztes pilóta volt.

Kapcsolódó írásaink

Elmélkedés az eldobott 75 pontról

ĀSzerecsenmosdatásnak is beillik, ahogy Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke védi Forma–1-es pilótáit, különösen a vb-címért versenyben lévő Charles Leclerc-t