Sport

Csoda vagy csalás

Ha valamire Michael Johson, azt mondja, hogy nem frankó, akkor azon minimum el kell gondolkodni. A négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok amerikai 200–400 méteres futó, jelenleg televíziós szakkommentátor a vasárnap zárult eugene-i atlétikai világbajnokság női 100 méteres gátfutásának eredményeivel – konkrétan az idő- és szélméréssel – kapcsolatosan volt szkeptikus.

Csoda vagy csalás
Tobi Amusan útban a világcsúcs felé a ruganyos cipőben
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yal

Már az gyanús, hogy a három elődöntő huszonnégy gátasából tizenkettő egyéni csúcsot futott. De van itt más is.

„Nem hiszem, hogy a 100 méteres gát eredményei korrektek lennének. Világcsúcsot dönteni 0.8 mp-cel, az micsoda! Tizenkét egyéni csúcs, öt nemzeti rekord, miközben a brit Cindy Sember a csúcsa után azt nyilatkozza, hogy meglepte, mert kifejezetten azt gondolta, lassan futott. Valamennyi pályán lévő atlétát sokkolt az eredmény” – vélekedik Johnson a Twitteren. „Először 12.53-at mutattak a második futamgyőztes időnek, aztán korrigálták 12.43-ra, ilyen nincs, 0.01 korrekció elképzelhető, de 0.1 már nem.”

A nigériai Tobi Amusan váratlan 12.12 mp-es világcsúcsa a 100 méteres gátfutás elődöntőjében egyéb kérdéseket is felvet. Túlságosan is átírta az amerikai Kendra Harrison világrekordját, a saját egyéni legjobbjáról nem is beszélve (0.3 mp).

Sokak szerint, túl az időmérés furcsaságain, Amusan cipője lehet a titok kulcsa. Ugyanis olyan Adidas Adizero Avanti volt a lábán, amelyet hosszútávfutók számára fejlesztettek ki. Kifejezetten utcai rekordkísérletekhez.

Amusannak a kérdésre, hogy miért ezt viselte, azt mondta, ennek puhább, rugalmasabb a talpfelülete, és mivel volt egy lábsérülése, ezért használta ezt a cipőt, amit egyenesen az Adidastól kapott, amikor a panaszai az év során felmerültek. Hát...

Miért érezzük azt, hogy ez az új fejlesztésű cipő olyan, mint egykor az uszodában a cápadressz volt?!

Kapcsolódó írásaink