Sport

Az angol női válogatott kiütötte a svédeket

Eb-történei siker a sheffieldi 4-0

Az angol női labdarúgó-válogatott több mint meggyőző diadalt aratott a svédek ellen a hazai rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjében. A 4-0-s sheffieldi sikerrel a házigazdák bejutottak a vasárnapi döntőbe.

Az angol női válogatott kiütötte a svédeket
Beth Mead: gól és két gólpassz a svédek ellen
Fotó: Lindsey Parnaby / AFP

A svédek nem kezdtek rosszul, Stina Blackstenius révén két helyzetük akadt, ám a csatár az elsőnél eltörte a labdát, a másodiknál pedig a lécre fejelt.

A 32. percben aztán előnybe került az angol válogatott, a torna talán legjobb játékosának, Beth Meadnek a góljával. A jobbhátvéd Lucy Bronze-tól kapta a labdát, s ez annyiban különleges, hogy a 48. percben aztán ő szolgálta ki a 2020-ban a világ legjobb játékosának választott védőt, 2-0.

Beth Mead a hatodik góljánál jár a tornát, beállította a német Inka Grings 2009-es Eb-csúcsát.

Gyakorlatilag már akkor eldőlt a mérkőzés, de az angolok nem álltak le, a 68. percben Alessia Russo, majd a 77. percben, Beth Mead újabb gólpasszából, Fran Kirby szerzett további gólt.

Korábban még soha nem győzött négy góllal egy csapat Eb-elődöntőben, a svédek pedig még soha nem kaptak ki négygólos különbséggel Európa-bajnoki találkozón. Anglia 1984 és 2009 után harmadszor jutott Eb-döntőbe.

Az angol válogatott 20-1-es gólkülönbséget ért el a döntőig vezető út öt állomásán. A másik ágon szerda este a német és a francia válogatott találkozik.