Sport

A dán bajnoknőé a harmadik Tour etapgyőzelem

Már a harmadik etapnál tart a történelmi, első női Tour de France, amely aznap kezdődött, amikor a férfiak befejezték a 109. Tour-jukat. Hétfőn ráadásul bukások ritkították a mezőnyt, az FDJ a második legjobb kerekesét is elveszítette, de a hangulat töretlen.

A dán bajnoknőé a harmadik Tour etapgyőzelem
Cecilie Ludwig, a női Tour de France harmadik szakaszának győztese
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

A hétfői bukássorozat nem vette el a kedvét és a bátorságát a női országúti kerékpárosoknak. Más kérdés, hogy egyes csapatok igencsak megfogyatkozva álltak ki a keddi Reims-Épernay közti hegyes 134 km-nek. De a legfontosabb, hogy még a négy elesett bringást számláló FDJ menedzsere is arról beszélt, hogy hála az égnek, senkinek nem történt komoly baja.

Az olasz Marta Cavalli, az idei Giro második kedden már nem folytatta, az őt felöklelő ausztrál bajnok, Nicole Farin azonban leporolta magát és tovább tekert.

A nyolcnapos Tour de France Femmes avec Zwift néven futó viadalon 24 csapat 144 kerekese indult, az össztáv 1029 km. Az idei versenyt bevezetőnek szánják a szervezők és a szponzorok is, összesen 250 ezer euró pénzdíjat osztanak a szakaszgyőzteseknek, trikóhalmozóknak, az összetett győztese pedig 50 ezer eurót kap.

A keddi szakasz négy kategorizált emelkedőt tartalmazott, s pár éve a férfiak is jártak ezen az etapon, az utolsó 15 kilométeren két nehezebb kaptatót is meg kellett mászni, közte a néhol 24 százalékos (!) meredekségű Cote de Mutigny-vel és a befutó 400 méteres, 7,7 százalékos emelkedővel.

Marianne Vos, az összetettben élen álló német kerekes a harmadik nap eredményhirdetésekor
Marianne Vos, az összetettben élen álló német kerekes a harmadik nap eredményének hirdetésekor
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

Az összetett győzelemre a rajt előtt a legnagyobb esélyt a Girón győztes holland Annemiek van Vleutennek (Movistar) adták, aki három nap után a kilencedik. Egyelőre a hétfői győztes Marianne Vos vezet, aki sárgában tekerve kedden is közel állt a szakaszgyőzelemhez (de csak második lett), végül az FDJ-s dán bajnoknő, Cecilie Ludwig lehajrázta az emelkedőn. Vos, a Jumbo-Visma versenyzője amúgy a zöld trikóra is jogosult (ő nyerte a legtöbb pontot). Még 131-en versenyben vannak a folytatásra.

Az SD Worx Vas Blanka nélkül versenyez, a legerősebb embere Demi Vollering hétfőn tizenkettedik, kedden nyolcadik lett.

Kapcsolódó írásaink