Sport

Elmélkedés az eldobott 75 pontról

„Neeem, neeem!” – hallatszott a Ferrari rádiózásában Charles Leclerc fisztulás visítása, és ekkor, a Forma–1-es Francia Nagydíj tizennyolcadik körében, amikor az élen haladó monacói a gumifalnak ütközött, még azt lehetett hinni, hogy valami olyasmi történt, ami a gépezet hibájára utal. De nem.

Elmélkedés az eldobott 75 pontról
Binotto és Leclerc
Fotó: Getty Images via AFP/Jared C.

Sokáig az M4 Sport szakértői is osztották azt a véleményt, hogy vélhetően a pilóta gázpedálja ragadt be. Végtére is az idei szezonban műszakilag rendkívül labilisak a maranellói istálló piros versenyautói. (Legutóbb épp az Osztrák Nagydíjon rosszalkodott a pedál, de akkor csak megnehezítette Leclerc győzelmét.)

De még maguk a dobogósok – Max Verstappen, Lewis Hamilton és George Russell is arról tanakodtak az eredményhirdetésre várva, hogy szegény fiú, leragadt a gázpedálja, de milyen jó, hogy legalább nem sérült meg.

Aztán előkerült maga is illetékes is, és azt mondta a nemzetközi média füle hallatára, hogy „nem voltam elég jó”. Vagyis, hogy az ő sara a kicsúszás és az ütközés. (Valójában a gázpedál is vacakolt, de már csak akkor, amikor a sérült autót megpróbálta kihozni a falból és az nem működött hátramenetben.)

„Ha továbbra is elkövetem ezeket a hibákat, akkor értelmetlen ezen a nagyon magas szinten versenyeznem – mondta keserűen kicsit később a BBC 5 rádió élő adásában. – Meg fogok próbálni jobb lenni, mert ez így nem jó.”

Az önostorozásban azóta szünetet tart a monacói, ami helyes is, hiszen napokon belül itt a Magyar Nagydíj, és a legjobban a versenypályán tudná kiküszöbölni a csorbát. Mindenesetre a Twitter oldalán egy árva bejegyzés sincs a vasárnapi fiaskóról, amit élete tizenhatodik pole-ját követően a tizenhatos autóban elkövetett. (Pedig a számmisztikusok hogy imádták volna a sikert!)

Leclerc autóját mentik
Leclerc autóját mentik a Francia Nagydíjon
Fotó: AFP/Christophe Simon

Az ESPN sportcsatorna F1-es Facebook profilja is csak annyit írt, immár 75 pontot eldobott Leclerc, utalva a francián kívül a spanyol és az azeri versenyre. A Marca szerint világbajnoki várományoshoz méltatlan hibát követett el Leclerc. A La Repubblica szerint ezzel talán búcsút is intett az ifjú sztár a világbajnoki címtől. Hiába az idei hét pole pozíció, ha nem tudja Leclerc beváltani a győzelmi esélyeket.

És újra felerősödtek azok a szakvélemények, amelyek szerint az extravagáns monacói pilóta zseniálisan tehetséges, de sajnos hajlamos a hibákra.

A vasárnapi futam után Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnök megvédte első számú pilótájukat, aki az első ígéretes szezonja után ötéves szerződést kapott. „Igazságtalan ítélet őt kritizálni. A határon vezetett, és az ilyesmi megtörténhet, ha valaki a maximumon jár. Időt fogunk szánni arra, hogy megbeszéljük vele, és megítéljük, mi miért történt. Nincs okunk őt hibáztatni.”

Majd hozzátette: „Charles mindig nagyon hevesen reagál, ha hibázik. De biztos vagyok benne, ettől csak erősebben tér vissza Magyarországra.”

Binotto szerint a pilótáik fantasztikusak, akár meg is nyerhetnék a hátralévő tíz futamot.

Kapcsolódó írásaink