Sport

Vingegaard nyerte az idei Tour de France-t

Jonas Vingegaard nyerte a 109. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt, amelynek 116 kilométeres vasárnapi záróetapján a belga Jasper Philipsen győzött a Champs-Élysées-n.

Vingegaard nyerte az idei Tour de France-t
Jonas Vingegaard, a Tour de France dán győztese Frida lányával ünnepelt
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP

Bjarne Riis 1996-os sikere után másodszor ünnepelhetett összetett sikert dán kerékpáros Párizsban. A sárga mellett a 25 éves Vingegaard a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikót is kiérdemelte.

A Jumbo-Visma az elmúlt esztendőkben a szlovén Primoz Rogliccsal többször futott neki sikertelenül a legendás maillot jaune elhódításának, végül évek munkája érett be Vingegaard összetett sikerével. Ez az 1984 óta létező (korábban hosszú ideig Rabobank néven szereplő) holland csapat első Tour-győzelme.

A pontverseny zöld trikóját csapattársa, a belga Wout van Aert érdemelte ki Peter Sagan 2018-as pontrekordját megdöntve. A Tour legaktívabb versenyzőjeként ő lett a piros rajtszámos is.

A 26 éven aluliak fehér mezét az összetettet másodikként záró szlovén Tadej Pogacar vihette haza, akinek az elmúlt két évben aratott diadal után ezúttal be kellett érnie a második hellyel. Harmadikként a 2018-as győztes brit Geraint Thomas zárt. Az őt foglalkoztató Ineos Grenadiers nyerte a csapatversenyt minden idők leggyorsabb Tourján: 2005-ben – a sikerétől később megfosztott – Lance Armstrong 41,7 km/órás átlagsebességgel nyert, idén 42,03-mas átlaggal zárult a 3328 kilométer össztávú viadal, minden idők harmadik leggyorsabb Grand Tour-viadala.

A záróetap a párizsi La Défense Arenából rajtolt, az elején Vingegaard, Pogacar és Van Aert „szökött”, a táv első fele a hagyományoknak megfelelően az ünneplésről, pezsgőzésről szólt. A körözéshez a szokásoknak megfelelően a sárga trikós csapata vezette a mezőnyt, itt kezdődött igazából a verseny az utolsó 55 kilométerre, miközben a francia légierő vadászrepülői a nemzeti trikolórt festették az út fölé.

Meg is indultak a szökések – az utolsó körben Pogacar és Thomas egyszerre próbálkozott –, ám ezúttal is mezőnyhajrára került sor, amelyben a 24 éves Philipsen bizonyult leggyorsabbnak a Tour de Hongrie-n Kazincbarcikán diadalmaskodó Dylan Groenewegen és a norvég Alexander Kristoff előtt. Az Alpecin-Deceuninck belga bringása célba érés után kerékpárját magasba emelve ünnepelte idei második Tour-etapsikerét.

Vingegaard csapattársai társaságában 51 másodperces hátránnyal tekert át a célvonalon magabiztos előnye tudatában, az összetett sorrend azonban természetesen nem változott.

Ez volt sorozatban a negyedik francia körverseny a sportági nagyhatalomnak számító spanyolok etapgyőzelme nélkül, legutóbb 2018-ban Omar Fraile nyert szakaszt.
A koppenhágai rajtnál 176 kerékpáros kezdte meg a francia körversenyt, a spanyol Gorka Izagirre csapatérdekek miatt nem állt rajthoz vasárnap, a Movistarnak ugyanis nagy szüksége van a jó eredményekre ahhoz, hogy jövőre is a világelitet jelentő World Teamek közé tartozzon, ezért hétfőn egy baszk egynaposon szerepel, és hiányzott az Israel-Premier Tech két bringása is. Párizsban betegségek – köztük is főleg a koronavírus – és sérülések következtében 135-en értek célba.

Valter Attila a Jumbo-Visma országúti kerékpárcsapatánál folytathatja pályafutását holland és belga médiainformációk szerint. Több más oldal társaságában a wielerflirts.nl számolt be értesüléséről, miszerint a Tour de France-on Jonas Vingegaard révén az összetettet és a hegyi pontversenyt, Wout van Aert jóvoltából a sprinterek pontversenyét frissen megnyert holland sor szerződtetné a 24 éves Valtert. Részleteket – így a szerződés várható hosszát – nem közölt az oldal.

21. (utolsó) szakasz, Párizs, La Défense Arena–Champs-Élysées, 116 km:
1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 2:58:32 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, BikeExchange-Jayco) azonos idővel
3. Alexander Kristoff (norvég, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
Az összetett végeredménye:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 79:33:20 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:43 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 7:22 p h.
4. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) 13:39 p h.
5. Alekszandr Vlaszov (orosz, BORA-hansgrohe) 15:46 p h.
Legutóbb 2006-ban érkeztek meg hasonlóan kevesen, akkor 137 kerékpáros teljesítette a Tourt.

Kapcsolódó írásaink