Sport

Történelmi siker: aranyérmes a női kardcsapatunk a kairói világbajnokságon

Szombaton délelőtt először a nyolc között az olaszok ellen állt pástra a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású magyar kardcsapat. Ezt a meccset szoros 45–43-ra hozta, majd a még ennél is keményebbnek ígérkező spanyolok elleni elődöntőt sokkal könnyedebb vívással 45–31-re nyerve a döntőbe jutott, amit a franciák ellen – óriási izgalmak közt – 45–40-re megnyert.

Történelmi siker: aranyérmes a női kardcsapatunk a kairói világbajnokságon
Női kardcsapatunk Kairóban
Fotó: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

A zöld páston vívott összecsapás rendkívül összevisszán alakult, volt benne magyar szempontból fájdalmas 0–5-ös (Katona Renáta első meccse Martina Criscio ellen) és örömteli 11–1-es asszó is (a 19 éves debreceni Battai Sugár Katinka Michaela Battiston elleni csörtéje). Az utóbbinak köszönhetően a negyedik párharc végétől a nyolcadik zárultáig a magyarok vezettek.

Az olaszok olykor közelebb zárkóztak, sőt az utolsó előtti ütközetben fordítottak, mert Katona Renáta kevés tust adott, de a végén Pusztai Liza 6–3-ra verte Rossella Gregoriót, a lehető legjobbkor talált magára, ez pedig kéttusos magyar győzelmet ért: 45–43.

A spanyolok elleni találkozót a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok és kétszeres kadét világbajnok Pusztai Liza kezdte Araceli Navarro ellen. A piros jelű pást a 21 éves kardvívónak szerencsét hozott, 5–2-vel kapta a stafétát Battai Sugár Katinka, aki egy fórral adta tovább Katonának. És láss csodát, Renáta öt tust adott zsinórban, az első kört 15–9-re zártuk.

A másodikban Battaira is átragadt az ihlet, 20–12-nél jött újra Pusztai, és öt tust adott egyetlen kapott nélkül, azaz 25–12. A hatodik meccsen Katona csak egyet rontott a helyzeten, 30–18-as állásnál érett a magyar döntőbe jutás!

Ekkor, a hetedik asszóra becserélték Szűcs Lucát, és ez jó döntés volt, 5–2-re nyert, és az állás 35–20-ra szépült tovább. Katona Renáta 40–25-tel, a hatalmas fölényt megtartva adta át a találkozó záró emberének, Pusztai Lizának a döntőbe jutásért folyó utolsó asszóra a lehetőséget, aki 45–31-re hozta végül a magyar–spanyol találkozót: készülhettünk a 17.45 órakor kezdődő, franciák elleni döntőre!

Öröm a pást szélén a spanyolok elleni győzelem után
Öröm a pást szélén a spanyolok elleni győzelem után
Fotó: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

Női kardvívásban nem rég óta, csupán 1999-től rendeznek világbajnokságot egyéniben és csapatban. A magyar válogatott egy csupán egyszer, 2002-ben látott siker kapujában állt. Egy végtelenül fiatal, lelkes csapatról beszélünk, amelynek az idei Európa-bajnokság nem sikerült ugyan (az elődöntőben akkor kikaptunk az olaszoktól és a bronzmeccsen az ukránoktól), de most valahogy mintha minden összeállt volna. Húsz éve egyébként az oroszok nyertek.

Pusztai Liza kezdte a találatok gyűjtését, 5–2-re nyerte az első asszót Querolival szemben. Battai Sugi is hozta a magáét 5–3-ra, majd Szűcs Luca is 5–2-t vívott Sarah Noutchával, az első harmadnál remekül álltunk a világranglista-vezető franciák ellen. A következő három mérkőzés Battaival kezdődött, s már 20–10-re vezettünk, amikor Pusztai másodszor is bekötött. Luca ugyan 7–5-re kikapott, de megnyugtató előnyben voltunk. A hatodik asszóban Szűcs Luca négy tussal kezdett, végül simán nyert. Már 30–18 volt ide.

Battai Sugár Katinka 5–1-re nyert, s a maga részéről befejezte, de az ünnepléshez még két asszó hátra volt. És Szűcs Luca keze megremegett. Nem tudta, mit kellene csinálni. Nagyon kikapott, 12–5-re, de legalább elérte a 40. találatot és kilenc tus előnnyel vehette át a stafétát Pusztai Liza.

Rendkívül izgalmas lett így a végjáték. Sara Balzer két vereséggel jött, de a franciák lendületben voltak. Pusztai viszont kiváló kardvívó, elég gyorsan eljutott a 2–2-ig (42–33), de Balzer sem adta könnyen az utolsó esélyt: 8–4-re vezetett (39–44), de nekünk már csak egy tus kellett. És sikerült! De a franciák videóbírót kértek, és elveszítettük a találatot. De pár másodperccel később már egy tiszta tust sikerült bevinni.

A magyar női kardcsapat 45–40-re verte a franciát.

Köszönjük lányok!


Női kardcsapat eredmények:
a 32 között:
Magyarország–Üzbegisztán 45–33
a 16 között:
Magyarország–Bulgária 45–41
negyeddöntő:
Magyarország–Olaszország 45–43
Franciaország–Azerbajdzsán 45–25
Japán–Egyesült Államok 45–33
Spanyolország–Németország 45–42

elődöntő:

Magyarország–Spanyolország 45–31

Franciaország–Japán 45–43

(Női kardban 29 csapat indult.)

Kapcsolódó írásaink

Aranyat ért Szilágyi Áron kardvívása

ĀElső egyéni világbajnoki címét ünnepelhette háromszoros olimpiai bajnokunk: a végletekig kiélezett meccsen 15-14-re verte a vb-döntőben a francia Pianfettit