Sport

Továbbra is rács mögött az olimpiai bajnok

Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben az orosz törvényt, mert a kétszeres női kosárlabda olimpiai bajnok Brittney Griner letartóztatását és bebörtönzését jogellenes fogvatartásnak nevezte.

Továbbra is rács mögött az olimpiai bajnok
Bilincselve viszik a kihallgatásra Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnokot
Fotó: AFP/Natalia Kolesnyikova

Grinert a Moszkva melletti Seremetyjevói repülőtéren tartóztatták le februárban, egy héttel az ukrajnai invázió előtt, mert hasisolajat tartalmazó elektromoscigaretta-patronokat találtak a poggyászában.

A 206 centi magas játékos azért érkezett Oroszországba, mert az amerikai holtszezonban az UMMC Jekatyerinburg csapatát erősítette volna, otthon a Phoenix Mercury csapatában játszik.

Az Insidethegames.biz honlap beszámolója szerint a kosárlabdázó továbbra is őrizetben van kábítószer-csempészet vádjával, bűnösnek vallotta magát, de azzal védekezett, hogy hasisolajat gyógyászati ​​célokra használta.

Az Egyesült Államok jogtalan letartóztatásnak nevezte májusban, ami azt jelenti, hogy az ügy jelenleg az amerikai kormány túsztárgyalójának a kezében van. Joe Biden amerikai elnök levelet is küldött a megnyugtatására, sőt, személyesen beszélt a leszbikus kosaras feleségével, akinek ígéretet tett, hogy mindent megtesznek párja kiszabadításáért.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kannabisz legalizálása az Egyesült Államokban nem ültethető át az orosz jogba, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „kábítószerfüggő” nemzetté válik.

„Ha egy amerikai állampolgárt azért fogtak el, mert kábítószert csempészett, és ezt nem tagadja, akkor ennek a mi orosz, helyi törvényeinkkel kell arányban lennie, nem pedig a San Franciscóban, New Yorkban és Washingtonban elfogadott törvényekkel” – mondta Zakharova az Associated Press szerint .

Griner pere a tervek szerint július 26-án folytatódik, és ha elítélik, akár 10 év börtönt is kaphat.

Kapcsolódó írásaink