Sport

Lewis Hamilton az első szabadedzést kihagyta

Óriási hőségben kezdtek neki a szabadedzéseknek a Forma–1-es pilóták Le Castellet-ben. Mind a Mercedes, mind a Ferrari olyan fejlesztéseket hozott, ami okot adott a bizakodásra, más kérdés, hogy az ezüstnyilaknál nem a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton ült a versenyautóba, hanem a tartalék pilóta, a Formula–E-bajnok holland Nyck de Vries.

Lewis Hamilton az első szabadedzést kihagyta
Charles Leclerc elégedett volt a tempójával, az első szabadedzésen ő volt a leggyorsabb
Fotó: AFP/Sylvain Thomas

Talán pihentetik a britet, hogy pályafutása háromszázadik versenyén minél élesebb formában állhasson majd rajthoz. (Meg aztán kötelező is a csapatoknak évente kétszer helyet adni az újoncoknak az első szabadedzések alatt.) A 37 éves Hamilton 2007 óta versenyez, s azóta szép számú futamon indult. Ennél többször csak Kimi Räikönnen (349), Fernando Alonso (344), Rubens Barichello (322), valamint Michael Schumacher és Jason Button (mindketten 306) indultak.

Hamilton mindenesetre kivételesen nem telt el önmagától, sőt arra hívta fel a figyelmet, hogy netán öreg már. „Azt csinálom, amit szeretek, és bármikor fejezem be a pályafutásomat, hidegen hagy, mennyivel teljesítettem több versenyt másoknál.”

Az első szabadedzést pénteken kora délután monacói Charles Leclerc (Ferrari) zárta az élen. Mögötte a címvédő, s az idei világbajnoki pontversenyt vezető holland Max Verstappen (Red Bull) és a spanyol Carlos Sainz Jr. (Ferrari) érkezett, míg az első ötös sorát a brit George Russell (Mercedes) és a hazai pályán versenyző Pierre Gasly (AlphaTauri) egészítette ki.

A második szabadedzés pontosan 17 órakor kezdődött, s az első mért gyors kört Valtteri Bottas (Alfa Romeo) futotta, akit az első szabadedzésen ugyancsak helyettesítettek. De nem sokáig volt az élen. Az Alpine-ok lehagyták, majd Russell is a Mercedesben. Negyedóra múlva már Leclerc volt az élen. Újabb negyedóra elteltével az istállótárs Sainz 609 ezredes vezetést kocsikázott ki. Ami nem rossz. De mivel Sainz Ferrarijában korábban ki kellett cserélni az elektronikai vezérlőt, biztos, hogy tízhelyes rajtbüntetéssel honorálják vasárnap. Persze nagyon nem mindegy, hogy mihez képest. No de ez nem a szabadedzésen dől el...

Hamilton természetesen a második szabadedzést már nem hagyta ki, és egész jól futott alatta a Mercedes, a negyedik-ötödik helyet tartotta a két Ferrari és Max Verstappen Red Bullja mögött.

Hamilton elégedetten köszöntötte a bokszban a szerelőit
Hamilton így köszöntötte a bokszban a szerelőit
Fotó: AFP/Sylvain Thomas

Tíz perccel a második szabadedzés vége előtt a sorrend: Sainz, Leclerc, Verstappen, Russell, Hamilton és Norris (McLaren).

És ez már nem is változott. A második szabadedzést Carlos Sainz nyerte.

Kapcsolódó írásaink