Sport

Nem sikerült megkaparintania a férfi párbajtőrcsapatunknak a vb-bronzot

A 2016-os egyéni olimpiai bajnokot is felvonultató a Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összeállítású négyes a kairói világbajnokságon dél-koreaiak elleni győzelemmel az elődöntőbe került, ott azonban 45–37-re kikaptak a franciáktól, így nem jutottak be a fináléba. A magyar csapat a bronzmeccsen az olimpiai bajnok japánoktól 45–30-ra kikapott és így lemaradt a dobogóról.

Nem sikerült megkaparintania a férfi párbajtőrcsapatunknak a vb-bronzot
Siklósi Gergely két ellenfelét is legyőzte
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

A csütörtöki nyitányon az észteket és a portugálokat is magabiztosan győzte le a magyar csapat, ezzel biztosította helyét a negyeddöntőben. A pénteki folytatásban a dél-koreaiakon keresztül vezetett az út az elődöntőbe, és bár a 12 tusos győzelem könnyű mérkőzést sejtetett, korántsem volt az.

Az első három párban Siklósi, Nagy és Koch is kikapott egy találattal, de aztán két magyar győzelem következett: Siklósi 5–3-ra verte Kvon Jung Dzsunt, majd Koch 5–2-re a Rio de Janeiróban - Imre Géza legyőzésével - olimpiai bajnok Pak Szang Jungot.

Ezután Nagy 4–2-re alulmaradt Szon Te Dzsinnel szemben, így 21–21-ről indult a harmadik kör. Az általában az ázsiaiakra jellemző koncentrált vívást ezúttal a magyarok magasabb fokon mutatták be, Koch megint kitett magáért, 5–2-re nyert Kvon ellen, majd Siklósi 2–1-re győzte le Szont.

Nagynak utolsóként négytusos előnyt kellett megőriznie, ami nem tűnt könnyű feladatnak. Pak folyamatosan ment előre, de a magyar párbajtőrözőt ez nem zavarta, sorra villant fel a zöld lámpa, ami az ő pontjait jelezte. A szokásos forgatókönyv alapján lezajló záróasszót végül 17–9-re nyerte meg.

Sajnos a négy között a franciák jobbnak bizonyultak a mi fiainknál. A harmadik vívónk, Andrásfi Tibor 4–1-re hozta a maga asszóját, s ez úgy kellett, mint egy falat kenyér. De innét kezdve egyetlen találkozót se sikerült egálnál jobbra lehozni, s így a 45–37-es végeredmény azt jelentette, a döntőben a francia és a másik ágon idáig jutó olaszok vívnak a csapataranyért.

Kis késéssel kezdődött a férfi párbajtőr bronzmeccse az olimpiai bajnok bronzérmes Japánnal, akik ráadásul a világranglistát is vezetik. Az első három asszóból a 2019-es egyéni világbajnok, tokiói olimpiai bajnok Siklósi Gergely kezdett a kairói egyéni ezüstérmes Minobe Kazujasu ellen (1–2), majd Koch Máté és Andrásfi Tibor is egálra hozta a saját asszóját, így az első kör után 5–6 volt az állás.

A második körben Koch 8–8-nál kötött ki, de mindkét csapatnak volt már az aktivitás hiánya miatt két-két piros lapja. Siklósi azonban csak pár másodpercig várt a saját első tusával, megúsztuk az újabb büntetést, a leléptetést, ami a szabályok szerint azt jelentette volna, hogy a nálunk jobban rangsorolt japánoké a bronz, le se kell vívni a találkozót végig. Az olimpiai bajnokunk 12–12-nél adta át a helyét Andrásfinak, aki sajnos kiengedett picit, három találatot is kapott zsinórban, és csak egyet adott (13–15).

A fináléban Koch Máté sajnos nem tudta közelebb hozni a csapatot a bronzhoz (14–18), a becserélt Nagy Dávid Minobét kapta, a legkeményebb diót. És nem jött be a trükk. Nagy 5–1-re kikapott (15–23), és a veszett fejsze nyelét az utolsó találkozóra felálló Siklósi Gergely sem tudta megragadni, Kano Koki és ő is sok tust adott, kettőjük csörtéjét Kano 22–15-re (!) nyerte, összesítésben 45–30-ra verték csapatunkat, s lettek bronzérmesek.

Férfi párbajtőr, csapatverseny, eredmények:

A 32 között:
Magyarország-Észtország 35–27

A 16 között:
Magyarország-Portugália 34–20

A negyeddöntő:
Japán–Kína 45–41
Olaszország–Ukrajna 45–39
Franciaország–Svájc 45–42
Magyarország-Koreai Köztársaság 45–33


Elődöntő:
Olaszország–Japán 41–31
Franciaország–Magyarország 45–37

Bronzmeccs
Japán-Magyarország  45-30

Férfi tőrben a 16-os táblán az Egyesült Államok ütött el minket a továbbjutástól, mindössze 25 tust sikerült bevinni ellenük. És ezt is úgy, hogy Dósa Dániel az utolsó – már minden mindegy csörtében – 10–5-re kozmetikázott.

Női tőrben is nagyon hamar kiestek a magyarok. A spanyolok ellen kezdtek és 45–31-re simán kikaptak.

Ezzel szemben női kardcsapatunk a negyeddöntőbe jutott a 29 csapatos vb-n, és majd szombaton folytatja a szereplését.

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású együttes előbb magabiztosan győzte le az üzbégeket, majd szorosabb végkimenetelű mérkőzésen a bolgárokat. Utóbbi összecsapáson a hetedik pár után már 13 tussal vezettünk, de az utolsó előtti asszó nem sikerült jól, így a kilencedik párharc 40–36-ról indult. Ebben Pusztai 5–5-öt vívott Joana Ilievával, így összejött a győzelem. Az elődöntőért az olaszokkal meccselnek holnap 10.30 órától.

Női kardcsapat eredmények:
a 32 között:
Magyarország-Üzbegisztán 45–33
a 16 között:
Magyarország-Bulgária 45–41

Kapcsolódó írásaink

Aranyat ért Szilágyi Áron kardvívása

ĀElső egyéni világbajnoki címét ünnepelhette háromszoros olimpiai bajnokunk: a végletekig kiélezett meccsen 15-14-re verte a vb-döntőben a francia Pianfettit